Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname levert opnieuw manschappen aan VN-veiligheidsmissie Haïti

Suriname levert opnieuw manschappen aan VN-veiligheidsmissie Haïti

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De regering zal personele ondersteuning geven aan de internationale veiligheidsmissie van de Verenigde Naties (VN), die naar Haïti zal worden gestuurd om orde en veiligheid in het land te helpen herstellen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt tegen de Ware Tijd dat nog niet is beslist of het contingent uit politieagenten of militairen zal bestaan of een combinatie van deze manschappen. Ook het aantal is nog onduidelijk. “We wachten nog op de operationele uitvoering. Dat zal bepalen welke soort veiligheidspersoneel en hoeveel.”

Wanneer de missie, die zal worden geleid door Kenia begint, is afhankelijk van de goedkeuring van de resolutie in de VN-Veiligheidsraad. Daarna volgt de definitieve voorbereiding. Verschillende landen zullen de kosten dragen van de missie. De Verenigde Staten heeft inmiddels honderd miljoen US dollar toegezegd. Omdat de humanitaire situatie in Haïti met de dag verslechtert zijn urgent ingrijpen en ondersteuning van de internationale gemeenschap vereist.

Schrikbarende cijfers

Vrijdag nam Ramdin in New York deel aan een bespreking met internationale partners over de verslechterende politieke, humanitaire en veiligheidssituatie in Haïti. Hij benadrukte de urgentie tot actie, met name op het gebied van humanitaire steun. Hij zei ook dat de politieke impasse in Haïti alleen kan worden opgelost indien de politieke partijen en organisaties elkaar kunnen vinden voor snelle aanpak van de veiligheidssituatie en de weg naar de algemene verkiezingen.

Deelnemers aan de ontmoeting waren het erover eens dat vooral de veiligheidssituatie onhoudbaar is. “We weten allemaal dat de situatie in Haïti nijpend is: meer dan tweeduizend moorden en meer dan duizend ontvoeringen in de eerste zes maanden van dit jaar, ruim vijf miljoen Haïtianen die dringend humanitaire hulp nodig hebben, tienduizenden die worden geconfronteerd met catastrofale honger en bijna zestigduizend vermoedelijke gevallen van cholera. In bijna de helft van deze gevallen gaat het om kinderen”, zei de Amerikaanse minister Antony Blinken.

Hij schetste een beeld van de alsmaar verslechterende veiligheidssituatie in het land die voor ernstige ontwrichting van het leven heeft gezorgd waardoor burgers de meest simpele dingen niet meer kunnen doen, zoals wandelen, naar werk gaan of boodschappen doen, omdat dat hun het leven kan kosten. De VS geeft humanitaire hulp aan Haïti, de politie is versterkt en sinds juli 2021 is al meer dan 120 miljoen US dollar geïnvesteerd voor capaciteitsversterking in de strijd tegen criminele bendes en om de veiligheid te stabiliseren.

Suriname hielp eerder Haïti

Washington zal nog eens 65 miljoen US dollar beschikbaar stellen voor het verder professionaliseren en versterking van de capaciteit van de politie. “Wij dringen er bij de internationale gemeenschap op aan om extra personeelsuitrusting, logistiek, training en financiering toe te zeggen omdat wij zonder deze bijdragen niet succesvol zullen zijn. Wij dringen er bij de Veiligheidsraad met klem op aan een resolutie aan te nemen om deze missie te autoriseren.”

Kenia heeft een plan aan de VN gepresenteerd dat neerkomt op uitvoering van een driedelige veiligheidsmissie. Het omvat operationele steun aan de Haïtiaanse politie om de bendes te bestrijden, het waarborgen van de statische beveiliging van belangrijke installaties en doorgangen en het versterken van de politie voor de lange termijn.

Van 11 april tot en met 18 november 1995 heeft Suriname in Haïti al met politieagenten en militairen onder de naam ‘Suriname Military in Haiti’ deelgenomen aan ‘Operation Peace Enforcement’ om stabiliteit en veiligheid te waarborgen. Het was een multifunctionele eenheid bestaande uit de infanterie, genie, Militaire Politie, verbindingen en administratie geleid door kapitein Udo Kranenburg.

De politie-eenheid belast met politionele taken stond onder leiding van inspecteur Jozef Beck. Suriname opereerde samen met de Nederlandse missie in de plaats Jacmel in het kamp Bon Kote. De deelnemers aan deze missie werden in november 2017 door de Surinaamse regering onderscheiden.