Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname laatste in Continental Championship

Suriname laatste in Continental Championship

door John Zaalman

PARAMARIBO — “We hebben ten minste één set gewonnen en dat was ons voornaamste doel.” Woorden van Carlos Orta Fellovè nadat de nationale mannenvolleybalselectie van Suriname de Continental Championship zondag in Charleston, West Virginia (Verenigde Staten) als zevende tevens laatste afsloot. In de strijd om de zesde/zevende plaats werd in Charleston Coliseum & Convention Center in vier sets verloren van Puerto Rico: 11-25, 25-21, 19-25, 14-25.

De Cubaanse bondscoach, Zefanio Breinburg en voorzitter Lionel Blokland van de Surinaamse Volleybalbond (Suvobo) zijn het allen over één ding eens: er moet veel meer worden getraind en het bezoeken van de gym (voor krachttraining) moet ook worden meegenomen. Fellovè: “Alle teams waar tegen we zijn uitgekomen, zijn goed en bezetten ook een goede plaats op de ranking.”

. “We hebben wel nog wat hulp nodig van de overheid en het bedrijfsleven anders gaan we het niet redden”

Suvobo-voorzitter Lionel Blokland

Suriname, dat zeventiende staat op de Norceca-rankings, speelde achtereenvolgens tegen nummer één Amerika (0-3), nummer drie Cuba (0-3) en vier Puerto Rico (0-3 om 1-3). “Ik ben wel blij met onze performance vandaag, maar het is duidelijk te merken dat we in de toekomst harder moeten gaan trainen”, onderstreepte de bondscoach.

Plan

Met de setwinst is volgens hem aangegeven dat de wil aanwezig is. “De Continental Championship was een goede ervaring. Wat er nu moet gebeuren, is dat er een plan moet komen om meer spelers en lengte aan te trekken. Er moet in de toekomst echt een goed plan worden gemaakt en er moet een goed trainingsprogramma komen. Belangrijk is dat ons niveau verbeterd is geworden”, aldus Fellovè in gesprek met de Ware Tijd.

Voor Zefanio Breinburg, die Suriname met achttien punten leidde uit zestien kills, één block en een ace, is belangrijk dat het team één blijft. Over de wedstrijd vond hij dat er slap is gespeeld in de openingsset. “We begonnen in de tweede uit te blinken net als in de Caribbean Cup, maar het plan is vandaag anders gelopen.”

Hij vond zichzelf goed meedraaien in de laatste partij. “Ik had op bepaalde momenten wel consistenter kunnen zijn, maar het gaat niet om mij maar het team. We zijn in ieder geval een ervaring rijker”, aldus Breinburg.

Hulp nodig

Blokland vond Suriname niet slecht spelen. “We gaan in ieder geval met dezelfde voortvarendheid door en in de toekomst voor verjonging. We hebben wel nog wat hulp nodig van de overheid en het bedrijfsleven anders gaan we het niet redden.”

De Suvobo-preses meent dat de nationale mannenvolleybalselectie nu zal genieten van de offseason. “Volgend jaar hebben we de Continental Championship, de Pan- Amerikaanse Spelen en de Final Six op schema om de WK-kwalificatie te halen voor de 32 landen. We zullen ervoor gaan”, aldus Blokland.

Wedstrijdverloop

Spelverdeler Leonel Mahabali had de eer de bal vanaf de serveerlijn in het veld te brengen, voordat Zefanio Breinburg Suriname uit een blok op Jamal Ellis aan de leiding bracht. Captain Keven Sporkslede zorgde uit een fout ervoor dat de Puerto Ricanen langszij kwam, waarna de tegenstander dankzij een blok op David Pinas aan de leiding kwam. Suriname holde vanaf dat moment achter de feiten aan en verloor de openingsset.

Breinburg en Sporkslede bezorgden de nationale selectie in de volgende periode een 2-0 voorsprong. Het overwicht werd niet meer uit handen gegeven ondanks de tegenstander er alles aan deed terug te komen. Ethan Asimia, die de setwinst veiligstelde, David Pinas en Anfernee Lee-A-Leong droegen ook bij aan de 1-1 setstand.

De tweevoudig Caribisch kampioen sneed zichzelf in de derde periode in de vingers onder meer uit servicefouten. Daarnaast sloot de verdediging niet snel aan. Suriname bleef desondanks druk op de opponent uitvoeren. Na een lange rally claimde Puerto Rico de periode na een blok van Ellis op Sporkslede.

Breinburg opende de score in de vierde set voor Suriname, maar nadat Puerto Rico langszij kwam, koerste het naar de set- en wedstrijdwinst. Klistan Lawrence werd met 25 punten uit 24 kills en een ace topscorer bij Puerto Rico. Asimia droeg veertien punten bij voor Suriname uit elf kills en drie blocks.

Zefanio Breinburg van Suriname (9) smasht de bal langs het blok van de Puertoricanen Janluar Figueroa (21) en Jamal Ellis. [Foto: Scott Abbott]