Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname krijgt waterkrachtdam niet voortijdig

Suriname krijgt waterkrachtdam niet voortijdig

PARAMARIBO, 23 apr – Suriname kan niet rekenen op een voortijdige overdracht van de waterkrachtdam te Afobakka. Volgens Peter de Wit, directeur van bauxietbedrijf Suralco, wordt niet afgeweken van de Brokopondo overeenkomst. “De overname is al geregeld, in 2033 vervalt de overeenkomst en neemt de overheid de dam over”, aldus De Wit. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen ziet een voortijdige overdracht wel aankomen.

Ergens dit jaar moeten er onderhandelen beginnen. De andere partij weet daar nog niets van. “We zijn niet aan het onderhandelen over de dam”, zegt De Wit tegenover de Ware Tijd. Volgens Hok komt er een commissie van deskundigen. Die zal de onderhandelingen voeren met het bedrijf, dat nu eigenaar is van de dam. Hok gaat voor directe overname, omdat de dam niet meer aangewend voor zijn oorspronkelijke doel. De levering voor aluminiumverwerking is stopgezet.

In Suriname wordt alleen nog maar bauxiet gewonnen. Moederbedrijf Alcoa heeft de verwerking verplaatst naar Trinidad. Suralco is nu bijna alleen maar energieproducent die dik verdient aan de staat. Suriname geeft dus eerder uit, dan dat er verdient wordt aan de bauxietindustrie. Volgens De Wit wordt er wel gesproken, maar dan over andere zaken. “Er zijn altijd gesprekken gaande met de overheid als er extra energie beschikbaar is en of de regering die wil kopen en tegen welke prijs.”

Suriname krijgt waterkrachtdam niet voortijdig.