Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname krijgt ondersteuning IDB voor duurzame capaciteitsopbouw

Suriname krijgt ondersteuning IDB voor duurzame capaciteitsopbouw

PARAMARIBO — Suriname krijgt ondersteuning van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) voor duurzame capaciteitsopbouw. Financiënminister Staley Ragoebarsing onthult dat er een project van USD 10 miljoen in voorbereiding is om de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) te versterken.

“Er is een programma van USD 30 miljoen dat wordt voorbereid door het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Ook het Purp-programma wordt uitgebreid.” De bewindsman zegt dat er aan de IDB is gevraagd om Suriname vooral te ondersteunen met versnelde opbouw van de capaciteit. Het is volgens hem belangrijk om de instituties duurzaam op te bouwen.

“De IDB ondersteunt Suriname in heel veel opzichten. Er zijn veertien projecten die worden gefinancierd door de financiële instelling”

Stanley Raghoebarsing

Raghoebarsing heeft donderdag een bilateraal overleg gehad met Tariq Alli, General manager van de Caribbean Country Department van de IDB. De functionarissen hebben gesproken over de samenwerking tussen beide partners. Suriname heeft veertien leningen en vier schenkingen die ingezet worden voor duurzame projecten.

Projecten

Suriname heeft volgens de financiënminister vanaf 1985 een goede samenwerking met deze partner. “De IDB ondersteunt Suriname in heel veel opzichten. Er zijn veertien projecten die worden gefinancierd door de financiële instelling. De IDB komt in met een financiering van ruim USD 375 miljoen en er zijn ook schenkingen van ruim USD 8,5 miljoen.” De projecten zijn geëvalueerd en er zijn afspraken gemaakt over hoe de projecten efficiënter en effectiever uitgevoerd kunnen worden.

General manager Alli deelt mee: ”Behalve dat we samenwerken met de overheid gaan we ook de private sector in Suriname ondersteunen.” Hij heeft al gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en hij is onder de indruk van de integratie van de SDG’s in de bedrijfsvoering. Volgens hem hebben Surinaamse bedrijven in IDB een volwaardige partner om duurzame impact in het land te vergroten.

Meer dan geld

Beide partners zijn van mening dat niet alleen geld, maar ook ontwikkelingsvisie belangrijk is voor Suriname.  “Geld is belangrijk, maar het gaat om de ontwikkelingsvisie. Het beleid van de IDB heeft ook de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) als fundament, wat enorm positief is”, stelt Raghoebarsing. Volgens hem wordt er geïnvesteerd in bestuur, capaciteit en wederopbouw van de productie. De IDB-agenda die samen met Suriname wordt afgedraaid is geïntegreerd en afgestemd met het IMF-programma.