Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname krijgt $ 600.000 aan medicijnen uit India

Suriname krijgt $ 600.000 aan medicijnen uit India

PARAMARIBO — Suriname heeft een lading met medicijnen ter waarde van ruim 600.000 USdollar in ontvangst mogen nemen, nadat de symbolische overhandiging was gedaan door de president van India op 5 juni tijdens haar staatsbezoek aan Suriname. 

Suriname tekende eind juli ook een memorandum of understanding met India om Indian Pharmacopoeia (IP) te erkennen als een wereldstandaard meldt bizzbuzznews. Suriname werd daarmee het vijfde land na Afghanistan, Ghana, Nepal en Mauritius om IP te erkennen als een wereldstandaard bij het vervaardigen van medicijnen. 

Gratis beschikbaar

Het Kabinet van de President organiseerde maandag een formele ceremonie om de bijdrage van India te erkennen. Terwijl Santokhi de Indiase regering bedankte voor de gift van medicijnen, benadrukte hij dat de reeds bestaande bilaterale betrekkingen verder waren versterkt door de recente bezoeken op hoog niveau tussen India en Suriname en dat hij een efficiënt systeem had opgezet voor het gebruik van deze medicijnen, zodat het gratis en makkelijk iedereen in het hele land kan bereiken. 

Hulp van India

Volgens het persbericht van de Indiase ambassade is de regering van India altijd een van de eersten geweest die Suriname heeft geholpen bij het verlenen van hulp bij rampen. Eerder verleende de regering van India in april 2017 een contante bijstand van 150.000 USdollar en in augustus 2018 50.000 USdollar aan Suriname als noodhulp. Deze keer heeft de regering van India besloten hulp in natura te verlenen. De regering van India handelde naar aanleiding van de lijst van medicijnen die Suriname nodig had en voldeed in een recordtijd aan deze vraag.

Suriname werd daarmee het vijfde land na Afghanistan, Ghana, Nepal en Mauritius om IP te erkennen als een wereldstandaard bij het vervaardigen van medicijnen. 
 

Om overstromingen in Suriname te beheersen, heeft de regering van India al een subsidie van ongeveer 250.000 USdollar goedgekeurd voor het project ‘Verbetering van de levering van vroegtijdige waarschuwingen aan gemeenschappen van Suriname om hun weerstand op te bouwen tegen overstromingen als gevolg van overtollige regenval.’

Indiase investeerders

De ondertekening eind juli met India om Indian Pharmacopoeia te erkennen als een wereldstandaard creëert mogelijkheden voor de export van algemene- en betaalbare medicijnen van India naar Suriname en zal ook Indiase investeerders aantrekken om naar Suriname te komen om hier productiebedrijven voor medicijnen op te zetten. De Indiase ambassade zou investeringen in de sector in Suriname faciliteren.