Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SURINAME KAN EEN MERK WORDEN ALS DE REGERING TOERISME VOORRANG GEEFT

SURINAME KAN EEN MERK WORDEN ALS DE REGERING TOERISME VOORRANG GEEFT

De Progressieve Arbeiders- en Landbouwers Unie, PALU organiseerde op vrijdag 9 december 2016 een succesvolle lezing met als thema ‘Landbouw & Toerisme, de nieuwe pilaren van onze economie’. Deskundigen uit het werkveld zijn inhoudelijk ingegaan op deze onderwerpen en hebben alternatieven aangeboden voor het oplossen van de huidige ‘issues’ waar Suriname mee heeft te kampen.

Ruim 75 personen van diverse organisaties uit de genoemde sectoren waren aanwezig, om hun visie te delen over het bovengenoemde thema. Met deze discussie bijeenkomsten tracht de PALU zoveel als mogelijk mensen bijeen te krijgen die over belangrijke actuele onderwerpen hun hoofd buigen. Dit onderwerp is gekozen vanwege de actuele discussies over de stabilisatie van de koers en de financiële crisis. Enerzijds is er vanuit de coalitie een standpunt dat de crisis in zijn geheel wordt toegeschreven aan verminderde inkomsten uit de mijnbouw. Anderzijds zien is er een standpunt bij de meerderheid van de oppositie dat de crisis zou liggen aan corruptie en verspilling. Standpunten die slechts een deel van de oorzaken van de huidige crisis blootleggen. Ook als er wordt gekeken naar de maatregelen die de regering neemt; teveel een technische benadering waarbij het accent wordt gelegd op monetaire maatregelen die ook nog gepaard gaan met een soort ‘trial and error’ benadering.

De Surinaamse economie steunt teveel op de mijnbouw pilaar. In de mijnbouw verdienen wij veel, maar het is gebleken, niet duurzaam te zijn, als we de activiteiten van Suralco in de bauxietsector als voorbeeld nemen. We zullen dus duurzamere pilaren onder onze economie moeten bouwen. Tijdens de discussie avond is uitvoerig ingegaan op twee duurzame sectoren toerisme en landbouw. Wat zijn de mogelijkheden daarin en vooral hoe zouden wij op korte en lange termijn hiervan kunnen profiteren?

De heer Imro San A Jong, onderdirecteur IDCS, is ingegaan op het belang van duurzame nationale productie. Onderwijs en schooling zijn hierbij belangrijke pilaren.

Mevrouw Sinfra Zaamdam, managing director van de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA) heeft een inleiding verzorgt om antwoord te geven op enkele vraagstukken in de toerisme branche. De minimaal ontwikkelde toerisme sector zou volgens critici snel kunnen uitgroeien tot een duurzame productiesector met een grote verdiencapaciteit en wordt volgens sommigen gezien als de enige hoop voor Suriname.

Shata stelt kwaliteit en groei binnen de branche voorop. Organisaties en personen met dezelfde belangen moeten de handen ineen slaan en effectief werken aan het product Suriname. Suriname is een merk en moet ook als zodanig worden gepromoot. Onze diversiteit en multiculturele samenleving zijn uniek in de wereld. Surinamers moeten zich ook bewust daarvan zijn en te allen tijde als ambassadeurs van hun land optreden. Hoe gaan wij met toeristen om, als zij ons land bezoeken en wat hebben wij kwalitatief te bieden?. Continue verbetering op het gebied van service, diensten en regelgeving zijn hierbij noodzakelijk.

Ook de heer Umar Taus van de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten Suriname (VEAPS), heeft uitvoerig gesproken over de rol die de landbouw kan vervullen in de export. De situatie die er is geschetst, is er één die weinig tot geen groei in de landbouwsector teweeg heeft gebracht. Certificering, innovatie, branding en de concurrentiepositie in de regio zijn enkele knelpunten die er zijn genoemd.

Mevrouw Angela van der Kooye  en mevrouw Sherida Mormon hebben de avond ingeleidt en de discussie in goede banen kunnen leiden. Op 13 januari zal de volgende discussie avond plaatsvinden.

PERSBERICHT | PALU