Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Suriname is qua organisatie en spelen zeker ready’

‘Suriname is qua organisatie en spelen zeker ready’

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — “Suriname is qua organisatie en spelen zeker ready”, laat Lionel Blokland in gesprek met de Ware Tijd desgevraagd optekenen. Met de achttiende editie van het Caribisch evenement voor volleyballanden in zowel de mannen als vrouwencategorie wordt zondag in de Anthony Nesty Sporthal een aanvang gemaakt. Suriname is bij de mannen de titelverdediger en bij de vrouwen is dat Trinidad & Tobago.

“De speelaccommodatie is zo goed als ready”, laat de voorzitter van de Surinaamse Volleybalbond (Suvobo) verder optekenen. Het evenement vindt overigens plaats in samenwerking met de Caribbean Zonal Volleyball Associatian (Cazova).

“Er heerst een goede sfeer. Verder hopen we zeker in de ochtenduren scholen naar de wedstrijden te brengen en dat er een spin-off effect komt”

Naar zeggen van de bondsvoorzitters is om en bij 7.500 Amerikaanse dollar uitgegeven voor renovatiewerkzaamheden in de Anthony Nesty Sporthal. In beide categorieën zal er in poules gespeeld worden daar bij de mannen zeven landen van de partij zullen zijn en bij de vrouwen zes.

Suriname is bij de mannen in poule A ingedeeld met Barbados en Martinique, terwijl poule B wordt gevormd door de Bahama’s, Trinidad en Tobago, Jamaica en Curaçao. Bij de vrouwen maken Suriname, de Bahama’s en Jamaica deel uit van poule A en in poule B zitten Trinidad en Tobago, Barbados en Haïti. Met het officieel gedeelte wordt om zes uur ‘s avonds een aanvang gemaakt, terwijl de Surinaamse vrouwen de spits om half zeven afbijten tegen de Bahama’s en de mannen twee uren daarna tegenover Barbados staan.

De deelnemende landen worden ondergebracht in de hotels Royal Breezes, Residence Inn, Golden Truly en Eco Resort. De trainingslocaties zijn de ANS, Ismay van Wilgen Sporthal en het Mgr. Aloysius Zichem Sportcentrum (NGVB).

Topprestaties

“De Suvobo verwacht topprestaties van beide selecties zeker hoe men nu op dreef is”, vervolgt Blokland zijn betoog. “Er heerst een goede sfeer. Verder hopen we zeker in de ochtenduren scholen naar de wedstrijden te brengen en dat er een spin-off effect komt.” Het evenement is van 21 tot en met 30 juli waarbij er met uitzondering van de laatste speeldag er elke dag vanaf de ochtend- tot avonduren vier duels op schema staan.

“ATV gaat de wedstrijden live uitzenden”, haast de Suvobo-preses erbij te zeggen. De Cubanen Carlos Orta en Sergio Valdez hebben de touwtjes respectievelijk bij de nationale mannen en vrouwenselectie van Suriname in handen. Het tweetal wordt geassisteerd door de Surinamers Lionel Nabibaks en Richardo Soerodikromo. “Het nationaal Surinaams team is klaar voor de Caribische Spelen en onze verwachting is om de eerste plaats te behalen”, meent Orta.

Ervaring opgedaan

Bondscoach Carlos Orta (groene trui) volgt de verrichtingen van de nationale mannenvolleybalselectie van Suriname woensdagavond tijdens een onderlinge oefenpartij in de Anthony Nesty Sporthal.

De Cubaan zegt er rekening mee te houden dat de opponenten over goede spelers beschikken, die in het buitenland volleyballen “met goede prestaties en dat er in de omgeving goede teams zijn waarvan we weten dat ik het niet hoef te vermelden. Maar het Surinaamse team is gegroeid en heeft veel ervaring opgedaan in de Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen (Cacso) tegen teams van hoog niveau.”

Suriname legde het loodje eerder deze maand tijdens de Cacso Spelen in San Salvador tegen latere kampioen Cuba, Mexico, de Dominicaanse Republiek, El Salvador alvorens het de strijd om de zevende plek won van Trinidad en Tobago. “Ik train om te winnen, maar jij wint niet altijd”, onderkent vrouwenoefenmeester Valdez, die Suriname in 2018 samen met Verdy Getrouw de historische mannentitel hielp winnen. In de Ismay van Wilgen Sporthal werd de Bahama’s toen in een viersetter (25-20, 13-25, 25-22, 25-23) geklopt.

“Het vrouwenteam verkeert fysiek en psychisch in zeer goede conditie”, wil de oefenmeester alleen nog kwijt. Voor de vrouwenselectie wordt het haar eerste evenement in vijf jaar sinds het in 2018 in de eindstrijd van de Caribbean Cup voor eigen publiek in straight sets (21-25, 20-25, 22-25) het loodje legde tegen Trinidad en Tobago. Eric Aikman en Victor Lesperans vormden toen de technische staf.

De Caribbean Cup dient zowel voor de mannen als vrouwen als voorbereiding op de Pan-Am Cup. De vrouwen zullen van 4-14 augustus in Puerto Rico moeten aantreden en de mannen van 13-21 augustus in Guadalajara, Mexico.

Simultaan met de Caribbean Cup in Suriname zal er ook een U-16 en U-19 toernooi gehouden worden voor respectievelijk meisjes en jongens met Glamorgan uit Trinidad en Tobago en Matoury uit Frans-Guyana. Yelyco, Bazooka, Condor, de Scholen Volleybalvereniging (SVV) en de Surinaamse Volleybalschool (Survos) zijn als lokale teams opgebracht om tegen de buitenlanders te sparren.

Selecties

Mannen: Keven Sporkslede; Leonel Mahabali; Casey Foe-A-Man; Ethan Asimia; Quincy Kruydenhof; David Pinas; Zefanio Breinburg; Jonovãn Wijngaarde; Meson Anakaba; Anfernee Lee-A-Leong; Anferney Schmeltz; Joshua Dwarkasing;
Vrouwen: Jeannette Tammenga; Zefanya Sporkslede; Desiree Getrouw; Sandrina Hunsel; Ketura Margaret; Shaniva Balkaran; Sharon Balkaran; Zoureena Koningverander; José Tammenga; Janneke Tammenga; Samara van Kallen; Prescious Essed.