Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Suriname is een te mooi land om weg te trekken’

‘Suriname is een te mooi land om weg te trekken’

Tekst en beeld Shanavon Arsomedjo

PARAMARIBO — “Mensen mogen niet met een hongerige maag naar bed. Een manier om daar tegen te strijden is om gebruik te maken van onze vruchtbare grond door te planten, zodat men kan beginnen met zichzelf en anderen te voeden.” Dat zegt Pooje Chotkan die zaterdag in Ballroom Prince is gekozen tot Miss Tropical Beauty Suriname 2023.

Echter, ze is realistisch en geeft zich er rekenschap van dat dit project niet heel snel van de grond zal komen. Maar ze laat zich niet ontmoedigen. “Ik heb al een idee hoe ik dit moet aanpakken en zal het de komende tijd uitwerken. Ik zal er hard aan werken en hoop er ver mee te komen.”

“Ik heb gemerkt dat ik mensen heel goed kan inspireren”

Mister Tropical Beauty, Irvaan Gajadhar

Inspireren en stimuleren

Irvaan Gajadhar werd dezelfde avond gekozen als Mister Tropical Beauty Suriname 2023. Dit tweetal zal de komende twaalf maanden – afzonderlijk van elkaar – werken aan het door hen gekozen project. Voor Chotkan is dat vooral hongersnood aanpakken, één van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Ze noemt dit ook voor Suriname heel belangrijk, omdat er veel mensen honger lijden.

Gajadhar ziet zichzelf als iemand die anderen weet te inspireren en te stimuleren. Hij wil nu veel meer motivatie- en inspiratieprojecten gaan uitvoeren dan hij tot nu toe heeft gedaan. “Ik heb gemerkt dat ik mensen heel goed kan inspireren. Ik kan mijn stem laten horen en hen het gevoel geven dat zij zelf superhero’s zijn. Ik laat ze hun beste kwaliteiten herkennen.”

Hij gaat proberen zoveel mogelijk te helpen in de hoop hiermee het wegtrekken van kader terug te dringen. “Ik zal mijn stem laten horen en mensen ervan overtuigen dat Suriname een te mooi land is om weg te trekken. Ook dit land heeft ons nodig.”

‘Verrast’

Na het beantwoorden van zijn vraag in de finaleronde twijfelde hij of hij wel in de prijzen zou vallen. Zelf geeft hij toe dat hij heel erg zenuwachtig was, maar uiteindelijk is hij super tevreden. Het liefst had hij meer gezegd, maar zijn tijd zat erop. Iedereen had dertig seconden om de finalevraag te beantwoorden.

De beide winnaars zeggen niet te hebben verwacht dat het hen zou lukken de kroon te winnen. Beiden stellen dat ook andere contestanten goed waren en kans maakten op de titel. Toen Chotkan hoorde hoe mensen vol goedkeuring juichten bij het antwoord op haar finalevraag, was ze ervan overtuigd dat ze een plek had in de top drie. Toen dat werkelijkheid werd, was ze overtuigd van de overwinning.

Titels

Bij de mannen is Ceejay Wiebers tweede geworden, gevolgd door Aviër Cummings. Wiebers kreeg ook de titel Mr. Congeniality, terwijl Cummings werd uitgeroepen tot Best Talent. Bij de vrouwen eindigde Charity Gibson als tweede en Shannon Chotoe als derde.

Gajadhar en Gibson werden naast hun uitverkiezing door het publiek aangemerkt als meest favoriete contestant, officieel ‘People’s choice’, bij respectievelijk de mannen en de vrouwen. Chotoe kreeg ook de titel van Miss Pageantry Social Media. De andere titels werden toegekend aan Lindsey Li Fo Sjoe en Claudio Draibas (Miss/Mister Photogenic) en Tatiana Gietel en Isaec Buyne (Best in Swimwear).