Afbeelding: Suriname Herald – 31 oktober 2023 om 20:53
Bericht: Yeung prolongeert jeugdschaaktitel
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 31 oktober 2023 om 20:53

Jason Yeung verdedigt met vastberadenheid zijn titel als nationaal U-20 schaakkampioen van Suriname. De zeventienjarige schaker stond voor een uitdaging in de zinderende slotfase van het Assuria Nationale Jeugdkampioenschappen U-20. In een spannende negen speelronden slaagde hij erin om Imaan Kalidjo achter zich te laten. Beide schakers deelden de eerste plaats met 8,5 punten, wat resulteerde in barrages om de kampioen te bepalen. Uiteindelijk wist Yeung de overhand te krijgen in de verlenging en zijn titel te behouden.

De strijd om de nationale U-20 schaaktitel was buitengewoon intens, en de eerste barragepartij eindigde in een overwinning voor Yeung. In de tweede partij besloten de schakers tot een gelijkspel, wat voldoende was voor Yeung om zijn kampioenschap veilig te stellen. Dit betekent dat Jason Yeung voor de tweede keer in enkele weken een belangrijke schaaktitel wint. Eerder deze maand werd hij al ongeslagen kampioen van de openklasse bij de Aruba Chess Challenge.

Zowel Yeung als Kalidjo sloten het U-20 nationaal kampioenschap af zonder nederlagen, met elk acht overwinningen en een remise. De enige keer dat ze gelijk speelden, was in de zesde ronde toen ze tegenover elkaar stonden. Virgil Kartodikromo en Kymani Wijnhard behaalden respectievelijk de derde en vierde plaats met zeven en zes punten. Krishan Bridjlal eindigde als vijfde met eveneens zes punten, gebaseerd op tiebreak-punten. In totaal namen vijftig schakers deel aan dit prestigieuze toernooi.

Bij de vrouwen ging de titel naar Maylee Tjong Tjin Joe. Ze behaalde 5,5 punten en eindigde als dertiende in het algemene klassement, waarmee ze de hoogst gerangschikte vrouw in het Nationaal U-20 kampioenschap werd. Victoria Kaslan volgde haar op de voet met vijf punten en eindigde als veertiende.

Gelijktijdig met het U-20 toernooi vond ook het Nationale U-30 Open schaakkampioenschap plaats. In de U-30 klasse werd Shiva Kalka tot kampioen gekroond, terwijl Shatish Lautan voor de derde keer tot kampioen werd uitgeroepen in de U-30 klasse. Dit weekend van schaakcompetitie heeft wederom laten zien dat Suriname over getalenteerde schakers beschikt en dat de schaaksport in het land springlevend is.