Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – VN-chef: wereld slaagt er niet in ontwikkeling AI bij te houden

Suriname Herald – VN-chef: wereld slaagt er niet in ontwikkeling AI bij te houden

VN-chef: wereld slaagt er niet in ontwikkeling AI bij te houden

Afbeelding: Suriname Herald – 3 november 2023 om 03:09
Bericht: VN-chef: wereld slaagt er niet in ontwikkeling AI bij te houden
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 3 november 2023 om 03:09

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) overtreft het vermogen van de wereld om gelijke tred te houden, waardoor er mogelijk negatieve langetermijngevolgen ontstaan. Dat betoogde VN-secretaris-generaal António Guterres tijdens de allereerste AI Safety Summit in Londen. Guterres deed een beroep op een verenigde, voortdurende, en wereldwijde reactie op het gebied van AI om de mogelijke schadelijke effecten ervan te minimaliseren. Hij pleitte onder andere voor de toevoeging van een passage over kunstmatige intelligentie aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN. Zonder een gezamenlijk antwoord op de opkomst van AI, waarschuwde Guterres, zal de technologie leiden tot grotere ongelijkheid in de wereld. Hij verwees onder andere naar het verdwijnen van banen als gevolg van automatisering.

De Britse premier Rishi Sunak, de gastheer van de top, voorspelde ook dat AI de maatschappij ingrijpend zal veranderen. Hij benadrukte dat de wereld de risico’s van AI moet aanpakken om de kansen die deze technologie biedt, ten volle te benutten. Sunak kondigde ook een overeenkomst aan tussen overheden en techbedrijven om AI-modellen voortaan te testen voordat ze aan het publiek worden vrijgegeven.

De conferentie, de eerste in zijn soort, werd bijgewoond door politieke leiders en zakelijke topfiguren. Onder de aanwezigen bevonden zich onder anderen EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris en Elon Musk, de CEO van Tesla en SpaceX. De bijeenkomst bracht enkele van de belangrijkste wereldleiders en experts samen om te discussiëren over de toekomst en impact van kunstmatige intelligentie.

De opmerkingen van Guterres benadrukten de groeiende zorg onder internationale leiders over de snelle ontwikkeling van AI en de noodzaak om de mogelijke negatieve gevolgen ervan te begrijpen en te beheren. Het feit dat hij pleit voor een aanvulling op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens onderstreept de ernst van de situatie en de behoefte aan mondiaal leiderschap om de uitdagingen van AI aan te gaan.

Het inzicht dat AI de potentie heeft om werkgelegenheid te verstoren en ongelijkheid te vergroten, is alomtegenwoordig in de discussies over kunstmatige intelligentie. Het verdwijnen van banen door automatisering is een zorg die veel landen en industrieën delen, en het beheren van deze transitie is een cruciale taak voor overheden en bedrijven. Het benadrukt de noodzaak om niet alleen de technologische vooruitgang te omarmen, maar ook om na te denken over de sociaaleconomische gevolgen ervan.

De bijeenkomst benadrukte ook het belang van het testen en reguleren van AI-modellen voordat ze op grote schaal worden ingezet. Dit is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat AI-systemen veilig en ethisch worden ontwikkeld en geïmplementeerd. De aankondiging van een overeenkomst tussen overheden en techbedrijven op dit gebied getuigt van de erkenning van de noodzaak van verantwoorde ontwikkeling van AI.

Kortom, de AI Safety Summit benadrukte de complexiteit en de urgentie van de uitdagingen die AI met zich meebrengt. De wereldleiders en experts die aanwezig waren, erkenden de behoefte aan samenwerking en gecoördineerde inspanningen om de kansen en risico’s van kunstmatige intelligentie effectief te beheren. Het was een belangrijke stap in de richting van een beter begrip en beheer van deze baanbrekende technologie.


Posted

in

by

Tags: