Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – Vakbonden en leden laten tanden woensdag zien

Suriname Herald – Vakbonden en leden laten tanden woensdag zien

Vakbonden en leden laten tanden woensdag zien

Afbeelding: Suriname Herald – 3 november 2023 om 18:30
Bericht: Vakbonden en leden laten tanden woensdag zien
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 3 november 2023 om 18:30

Een coalitie van vakbonden bereidt zich voor om woensdag een krachtig signaal aan de regering af te geven, met de steun van hun leden. De besturen van de vakbonden in de sectoren onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid hebben vandaag vergaderd in het gebouw van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO). Ze hebben duidelijk gemaakt dat ze de houding van de regering beu zijn en dat er dringend actie nodig is.

Verschillende vakbondsvoorzitters benadrukten dat de regering niet luistert naar hun zorgen en eisen. Het besluit van de regering om de extra 5 procent btw op brandstof door te voeren heeft tot woede geleid onder de leden van de vakbonden. Na een recent overleg met de regering, waarin de vakbeweging haar zorgen en eisen heeft geuit, zijn de vakbonden ontevreden vertrokken. Ze hebben duidelijk gemaakt dat de regering de invoering van de extra 5 procent btw moet uitstellen, zodat er meer tijd is om na te denken over de te volgen koers.

Dayanand Dwarka van C-47 informeerde tijdens de vergadering de leden dat alle voorstellen van de vakbeweging door de regering van tafel zijn geveegd. De instructie aan de vakbondsbesturen en shopstewards is om uiterlijk dinsdag terug te keren naar hun respectievelijke leden en hen op de hoogte te stellen van de te volgen strategie. Na deze mobilisatie zullen de vakbonden zich woensdag opnieuw verzamelen met hun leden, hoewel de exacte locatie nog niet is bekendgemaakt.

De vakbeweging heeft herhaaldelijk opgeroepen tot dialoog om sociale onrust te voorkomen. Ze hebben de regering gevraagd om de voorgestelde verhoging van de btw op brandstof, evenals de btw op kookgas, elektriciteit en water, voorlopig uit te stellen, en benadrukken dat ze vasthouden aan wat zij als rechtvaardig beschouwen.

In een relatief korte periode is de subsidie op brandstof afgeschaft en zijn de prijzen aangepast aan marktconforme tarieven. De governmenttake is ingevoerd, evenals een extra 5 procent btw. Vakbondsman Dwarka benadrukte dat de vakbeweging niet verder kan gaan met deze voortdurende verhogingen. De voorzitter van de Algemene Bond van Personeel in dienst van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (ABPLAZ), Lloyd Pool, riep de leden op om persoonlijk de strijd aan te gaan en niet alleen op sociale media hun stem te laten horen. De situatie is zo ernstig dat het inkomen van veel werkende mensen binnen enkele dagen op is, benadrukte hij, en de gezondheidssector verkeert in chaos.

Revelino Eijk van de Surinaamse Politiebond (SPB) wees erop dat deze strijd iedereen aangaat, inclusief politieambtenaren. Hij bekritiseerde de regering omdat ze niet handelt ondanks herhaalde verzoeken om aanpassing van de belastingtarieven en verhoging van de armoedegrens. De vakbonden zijn vastberaden om hun strijd voort te zetten en druk uit te oefenen op de regering om tegemoet te komen aan de legitieme zorgen en eisen van de werkende bevolking.


Posted

in

by

Tags: