Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – Urbanisatie oorzaak plaatsingsproblemen onderwijs

Suriname Herald – Urbanisatie oorzaak plaatsingsproblemen onderwijs

Urbanisatie oorzaak plaatsingsproblemen onderwijs

Afbeelding: Suriname Herald – 9 november 2023 om 18:39
Bericht: Urbanisatie oorzaak plaatsingsproblemen onderwijs
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 9 november 2023 om 18:39

Bij de aanvang van het huidige schooljaar zijn er uitdagingen gerezen met betrekking tot de snelle plaatsing van een aantal leerlingen op scholen. Onderwijsminister Henry Ori benadrukt dat hoewel dit geen ongebruikelijke situatie is, het wel een terugkerend probleem is. Wat de bewindsman opmerkelijk vindt, is de aanhoudende plaatsingsproblemen, vooral in Paramaribo Zuid en Wanica, en hij schrijft dit toe aan stedelijke ontwikkelingen.

In zijn verklaring voor De Nationale Assemblee (DNA) benadrukte Minister Ori dat er aanzienlijke verschuivingen plaatsvinden, vooral in gebieden zoals Paramaribo Zuid en Wanica, die te maken hebben met urbanisatie. Hij wijst erop dat er demografisch gezien overal jonge kinderen zijn, met name op kleuterscholen, wat een toename van de druk op het onderwijssysteem veroorzaakt.

De bewindsman stelt voor om snel na te denken over de constructie van extra scholen, gezien de veranderende bevolkingssamenstelling in het zuiden. Specifieke aandacht moet worden besteed aan gebieden zoals Ephraimzegen, Pontbuiten, Hanna’s Lust, Helena Christina en Latour, waar een aanzienlijke behoefte aan scholen is vastgesteld.

Minister Ori benadrukt dat deze situatie een aanzienlijke druk uitoefent op het onderwijssysteem en dat er snel maatregelen moeten worden genomen om de groeiende behoeften te accommoderen. Hij erkent echter ook dat het besluit om terug te keren naar een vijfdaagse schoolweek niet altijd haalbaar is in bepaalde gebieden vanwege de beperkte accommodatiemogelijkheden.

Wat betreft het basisonderwijs zijn er nog steeds problemen in Paramaribo Zuid en Wanica, en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur werkt aan passende oplossingen. Voor het VOJ-onderwijs geeft Minister Ori aan dat er voor het mulo-niveau grotendeels voldoende plaats is. Echter, het lbo-niveau kampt nog steeds met plaatsingsproblemen, wat leidt tot de invoering van een ABC-systeem, waarbij 17 scholen volgens een schema van twee of drie dagen naar school zullen gaan, voornamelijk vanwege het beperkte aantal praktijklokalen.

De bewindsman benadrukt de noodzaak van dit systeem om onderwijs te waarborgen en te voorkomen dat het niet haalbaar is. Hij erkent de uitdagingen en zegt dat er voortdurend wordt gewerkt aan de renovatie van scholen. De recente opening van de nieuwbouw van de vwo-havo aan de Magentakanaalweg, die plaats biedt aan 400 leerlingen, wordt positief ontvangen als een stap in de goede richting om eenieder een plek te geven en het onderwijs ongestoord voort te zetten. Deze informatie is gebaseerd op het nieuwsbericht van Suriname Herald en belicht de voortdurende inspanningen om de onderwijsinfrastructuur aan te passen aan de groeiende behoeften in specifieke gebieden van Suriname.


Posted

in

by

Tags: