Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – “Stabiele koers is niet alles”

Suriname Herald – “Stabiele koers is niet alles”

“Stabiele koers is niet alles”

Afbeelding: Suriname Herald – 12 november 2023 om 08:17
Bericht: “Stabiele koers is niet alles”
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 12 november 2023 om 08:17

In de economische arena van Suriname blijft de wisselkoers al geruime tijd rond de SRD 38,50 voor een Amerikaanse dollar schommelen, een schijnbaar stabiele situatie, maar zoals econoom Winston Ramautarsing opmerkt, is er meer nodig dan een ogenschijnlijk gunstige koers. Hij werpt de vraag op of deze koers werkelijk voor welvaart kan zorgen en suggereert dat het beleid van economisch herstel beter had kunnen zijn als de adviezen van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) serieus waren genomen. Ramautarsing benadrukt dat de koers zelfs onder de SRD 21 had kunnen blijven.

Ondanks de stabiliteit in de wisselkoers heeft de regering recentelijk kritiek ontvangen tijdens de laatste beoordeling door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), met specifieke zorgen over het sociaal beleid. Ramautarsing deelt mee dat de IMF-missie ook in gesprek is gegaan met de VES, en uit het verslag blijkt dat er weinig positieve beoordelingen zijn voor het regeringsbeleid. Hoewel Suriname naar verwachting de volgende tranche van het IMF zal ontvangen, is er ontevredenheid over bepaalde zaken, zoals vermeende corruptie, zoals door de econoom wordt aangegeven.

In een interview met LIM FM uit Ramautarsing begrip voor de acties van vakbonden, die hun zorgen uiten omdat de regering niet lijkt te willen luisteren naar adviezen vanuit verschillende sectoren om het leven voor de bevolking draaglijker te maken. De discussie rond de belasting over toegevoegde waarde (btw) had volgens de econoom kunnen worden voorkomen als de regering de financiële lasten elders had gezocht, bijvoorbeeld in de hout- en houtsector, in plaats van de samenleving dubbel te belasten.

Ramautarsing herinnert eraan dat voormalig minister Humphrey Hildenberg van Financiën wel openstond voor de ideeën van de VES en samen met hen de economische problemen aanpakte, wat resulteerde in een gezonde economie. Hij bekritiseert de huidige regering en beweert dat ze andere plannen lijkt te hebben en niet bereid is om naar adviezen te luisteren.


Posted

in

by

Tags: