Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – Ramdin: “Grensgeschillen zonder oorlog oplossen”

Suriname Herald – Ramdin: “Grensgeschillen zonder oorlog oplossen”

Ramdin: “Grensgeschillen zonder oorlog oplossen”

Afbeelding: Suriname Herald – 1 november 2023 om 16:18
Bericht: Ramdin: “Grensgeschillen zonder oorlog oplossen”
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 1 november 2023 om 16:18

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) benadrukt het belang van vreedzame oplossingen voor grensgeschillen, zonder dat deze tot gewapende conflicten leiden. Hij richt zich hierbij specifiek op de recente ontwikkelingen in het grensgeschil tussen Venezuela en Guyana, waar troepen in stelling zijn gebracht. Ramdin deelt mee dat er regionale besprekingen hebben plaatsgevonden over dit vraagstuk. President Chan Santokhi heeft ook in de communicatiegroep van staatshoofden benadrukt dat dergelijke kwesties op een vreedzame wijze moeten worden opgelost.

De Caricom heeft ondertussen een verklaring opgesteld met betrekking tot het voorgenomen referendum dat Venezuela wil houden over het territoriale geschil met Guyana, met name betreffende het gebied van Essequibo, dat tweederde deel van Guyana uitmaakt. Het doel is om onzekerheid, instabiliteit en onveiligheid in de regio te voorkomen. Het westelijk halfrond staat nog steeds bekend als een regio van vrede en wordt gezien als een van de weinige regio’s waar geen gewapende conflicten heersen, benadrukt minister Ramdin.

Hij benadrukt dat er momenteel geen sprake is van conflicten tussen landen in het gebied en dat dit zo moet blijven. Minister Ramdin erkent de zorg over de situatie, vooral omdat Suriname als buurland betrokken zal worden. Hij verduidelijkt dat de kwestie complex is, gezien het feit dat zowel Suriname als Guyana een grensgeschil hebben. Er waren geplande gesprekken met Guyana over de te volgen stappen, die tegen maandag gepland stonden.

De minister benadrukt het belang van diplomatieke oplossingen en internationale samenwerking om geschillen op te lossen en vrede en stabiliteit in de regio te behouden. Het voorkomen van gewapende conflicten is een prioriteit, en vreedzame onderhandelingen en dialoog zijn essentieel om tot duurzame oplossingen te komen.

Dit onderstreept het streven naar vrede en stabiliteit in de regio en het belang van diplomatieke middelen om geschillen en conflicten te voorkomen. Het behoud van de status van het westelijk halfrond als een vredige regio blijft van groot belang, en de nadruk ligt op samenwerking tussen landen om deze doelstelling te bereiken. Het benadrukt ook het begrip van de complexiteit van de situatie en de noodzaak om rekening te houden met de belangen van alle betrokken partijen.

Het is van vitaal belang om de principes van diplomatie, internationaal recht en vreedzame conflictoplossing te handhaven, en de internationale gemeenschap zal nauwlettend toezien op de ontwikkelingen in deze regio en hopen op een positieve uitkomst die bijdraagt aan vrede en stabiliteit in de regio. Diplomatie en dialoog zijn de beste middelen om geschillen op te lossen en een vreedzame toekomst te bevorderen.


Posted

in

by

Tags: