Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – President Santokhi: “Kon meki un hori a rust in a libi makandra”

Suriname Herald – President Santokhi: “Kon meki un hori a rust in a libi makandra”

President Santokhi: “Kon meki un hori a rust in a libi makandra”

Afbeelding: Suriname Herald – 8 november 2023 om 01:44
Bericht: President Santokhi: “Kon meki un hori a rust in a libi makandra”
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 8 november 2023 om 01:44

“Kon meki un hori a rust in a libi makandra.” Dit is de oproep van president Chan Santokhi in reactie op de aangekondigde acties van de gezamenlijke vakbeweging vanwege de recente btw-verhogingen. Het staatshoofd benadrukt dat hij nog steeds in gesprek is met verschillende vakbonden en dat er een gezamenlijke commissie is opgericht om te beoordelen wat verbeterd moet worden en welke veranderingen onmiddellijk moeten worden doorgevoerd. De president benadrukt dat de regering openstaat voor goede voorstellen en dat deze zullen worden meegenomen in de besluitvorming.

“We zijn nog steeds in onderhandeling en er zijn diverse voorstellen”, aldus de president. Hij geeft echter aan dat de komende dagen zal worden gekeken naar eventuele andere voorstellen vanuit de vakbonden. Daarnaast is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geïnformeerd over de kwesties die zich in Suriname voordoen, en zal de regering samenwerken met deze financiële instelling om de dringende kwesties aan te pakken. President Santokhi benadrukt dat de wet op de belasting toegevoegde waarde (btw) is goedgekeurd, maar als er problemen zijn, zullen deze anders moeten worden opgelost.

De president geeft ook aan dat de regering onderzoekt of ze de samenleving tegemoet moet komen met meer koopkrachtversterking of andere opties moet overwegen. Er wordt samengewerkt met de vakbonden om de beste mogelijkheden voor hun leden te bekijken. President Santokhi benadrukt dat de regering bereid is om waar nodig bij te sturen en dat de dialoog met de vakbonden zal worden voortgezet. Hij wijst erop dat de regering stabiliteit heeft bereikt en dat de samenleving veel offers heeft gebracht.

De president is van mening dat problemen alleen kunnen worden opgelost door communicatie en vraagt de vakbonden om in contact te blijven met de regering. De C-47, COL, veiligheids- en gezondheidsbonden zijn de afgelopen periode vaak bij elkaar gekomen om te discussiëren over de verhoogde btw-tarieven, waarbij onder andere de btw op benzine is gestegen van 5 procent naar 10 procent. De organisaties zijn van mening dat dit een extra last zal betekenen voor de samenleving en dat hun leden dit niet kunnen dragen. Ze hebben hun achterban opgeroepen voor een grote bijeenkomst in het CLO-gebouw.


Posted

in

by

Tags: