Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – Ook diabetes bij kinderen in Suriname

Suriname Herald – Ook diabetes bij kinderen in Suriname

Ook diabetes bij kinderen in Suriname

Afbeelding: Suriname Herald – 14 november 2023 om 19:25
Bericht: Ook diabetes bij kinderen in Suriname
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 14 november 2023 om 19:25

Suriname Herald meldt dat 14 november elk jaar wordt gemarkeerd als Wereld Diabetes Dag (WDD), een dag gewijd aan het benadrukken van de alarmerende groei van diabetes wereldwijd, zowel onder volwassenen als kinderen. Het thema voor dit jaar, “Toegang tot diabeteszorg”, met de slogan “Ken je risico, Ken je reactie”, legt de nadruk op het begrijpen van de risico’s en het vroegtijdig aanpakken van de aandoening.

Diabetes type 2 blijft een van de meest voorkomende Niet-Overdraagbare Aandoeningen (NCD’s) ter wereld, inclusief in Suriname, waar zelfs kinderen verhoogde bloedglucosewaarden hebben, wat wijst op diabetes. Er is een duidelijke connectie tussen overgewicht, buikomvang en verhoogde bloedglucosewaarden, benadrukt het oorspronkelijke bericht.

Risicofactoren voor diabetes zijn divers en omvatten ongezonde voedingsgewoonten, overmatig gebruik van suiker, zout en vet, overgewicht, roken, overmatig alcoholgebruik, gebrek aan lichaamsbeweging en stress. Omdat deze risicofactoren gerelateerd zijn aan gedrag, wordt benadrukt dat diabetes een chronische ziekte is die te voorkomen en onder controle te houden is met adequate zorg en begeleiding.

Het Ministerie van Volksgezondheid zal, in samenwerking met BOG en RGD, op 21 november een gezondheidsbeurs organiseren bij het RGD Health Center in Lelydorp ter ere van Wereld Diabetes Dag. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) ondersteunt deze beurs, die bedoeld is om bewustwording te vergroten en toegang te bieden tot informatie over diabeteszorg.

Deze jaarlijkse gelegenheid, gemarkeerd als Wereld Diabetes Dag, fungeert als een herinnering aan het belang van bewustwording, preventie en vroegtijdige behandeling van diabetes, een ziekte die wereldwijd een aanzienlijke impact heeft op individuen en gemeenschappen. Het initiatief van de gezondheidsbeurs benadrukt de inzet van Suriname om dit groeiende gezondheidsprobleem aan te pakken en bewustzijn te verspreiden omtrent preventieve maatregelen en adequate zorg.


Posted

in

by

Tags: