Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – Leerkrachten binnenland keren terug ondanks drinkwatertekort

Suriname Herald – Leerkrachten binnenland keren terug ondanks drinkwatertekort

Leerkrachten binnenland keren terug ondanks drinkwatertekort

Afbeelding: Suriname Herald – 12 november 2023 om 06:23
Bericht: Leerkrachten binnenland keren terug ondanks drinkwatertekort
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 12 november 2023 om 06:23

In weerwil van de aanhoudende problemen met de drinkwatervoorziening in het binnenland van Suriname, hebben sommige leerkrachten die eerder vanwege watertekort naar Paramaribo waren vertrokken, nu hun standplaatsen weer ingenomen. Deze terugkeer betreft specifiek leerkrachten van het Rooms Katholiek Onderwijs (RKBO), terwijl een ander deel van het onderwijzend personeel nog moet terugkeren, zo meldt Ogilvy Fernand, de voorzitter van het Platform Leerkrachten Binnenland, in een interview met de Suriname Herald.

De leerkrachten zijn echter met enige terughoudendheid teruggekeerd, aangezien de watertekorten nog steeds een zorgwekkende kwestie zijn. Fernand geeft aan dat de situatie nog steeds droog is, en er bestaat een reële mogelijkheid dat de leerkrachten opnieuw hun standplaatsen zullen verlaten, wat zal resulteren in verdere schoolsluitingen. Hoewel er recentelijk wat regen is gevallen, wordt dit als onvoldoende beschouwd. De watertekorten in het binnenland van Suriname zijn nog niet adequaat aangepakt.

Twee weken geleden viel er enige regen, wat tijdelijk voor watervoorziening zorgde in bepaalde dorpen. Echter, de huidige droogte heeft het waterpeil opnieuw kritiek laag gemaakt. Fernand benadrukt dat het probleem van watertekorten in het binnenland nog steeds urgent is en dat de impact ervan nu al voelbaar is.

De voorzitter van het Platform Leerkrachten Binnenland geeft aan dat het onduidelijk is wanneer de andere groep leerkrachten, werkzaam op openbare scholen, naar het binnenland zal vertrekken. De leerkrachten die in het binnenland werken, zijn afhankelijk van rivierwater. Helaas is dit water ernstig vervuild door goudwinning, waardoor het niet geschikt is voor consumptie of zelfs voor persoonlijke hygiëne.

Leerkrachten klagen over de ongemakkelijke werkomstandigheden, waarbij het gebrek aan schoon water een aanzienlijke impact heeft op hun dagelijkse leven. Een onderwijzeres benadrukt dat het gebruik van het vervuilde water niet alleen oncomfortabel is, maar ook negatieve fysieke reacties veroorzaakt, zoals jeukende huid en het gevoel alsof men niet heeft gebaad.

Fernand benadrukt tot slot dat water van cruciaal belang is en dat de kwestie van watertekorten in het binnenland dringend aandacht behoeft. Ondanks herhaalde pogingen was het hoofd van het Bureau Onderwijs Binnenland (BOB) niet bereikbaar voor commentaar op deze zorgwekkende situatie.


Posted

in

by

Tags: