Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – Kwikgebruik moet binnen vijf jaar verleden tijd zijn

Suriname Herald – Kwikgebruik moet binnen vijf jaar verleden tijd zijn

Kwikgebruik moet binnen vijf jaar verleden tijd zijn

Afbeelding: Suriname Herald – 10 november 2023 om 05:51
Bericht: Kwikgebruik moet binnen vijf jaar verleden tijd zijn
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 10 november 2023 om 05:51

Suriname zet zich actief in voor het verminderen van het gebruik van kwik. Op woensdag hebben Ritesh Sardjoe, de directeur van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), en Nathalie Emanuels, consultant voor het Nationaal Actieplan (NAP), een presentatie gegeven over de activiteiten en het tijdschema dat de regering nastreeft. Het doel is om het gebruik van kwik binnen een redelijke termijn af te bouwen, met een streven om dit binnen vijf jaar te realiseren. ROM-minister Marciano Dasai erkent dat het een uitdaging is om dit doel binnen deze tijdslimiet te behalen, maar hij belooft dat er een gedetailleerd plan zal worden uitgewerkt.

Volgende week woensdag wordt een concreet plan gepresenteerd met betrekking tot de ordening van de goudsector. Belanghebbenden in de sector, waaronder Skalian-houders, zullen worden betrokken om hun systemen om te bouwen tot gesloten systemen. Zijin Mining Rosebel Gold Mines is bereid trainingen te verzorgen om lokale gouddelvers te leren werken zonder het gebruik van kwik. Er zal een overleg plaatsvinden met de gehele sector om dit proces in goede banen te leiden.

De inspanningen voor het verminderen van het kwikgebruik zijn in lijn met een internationaal streven, gebaseerd op het Minamata-verdrag. Het uitfaseren van kwikgebruik is een cruciale stap om de schadelijke effecten van kwik op menselijke gezondheid en het milieu te verminderen. Het betrekken van belanghebbenden en het ontwikkelen van gedetailleerde plannen zijn essentieel voor het succes van dit milieuvriendelijke initiatief.


Posted

in

by

Tags: