Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – Jurist Jadnanansing: “Staat moest reële tarieven vragen voor grondhuur”

Suriname Herald – Jurist Jadnanansing: “Staat moest reële tarieven vragen voor grondhuur”

Jurist Jadnanansing: “Staat moest reële tarieven vragen voor grondhuur”

Afbeelding: Suriname Herald – 10 november 2023 om 09:23
Bericht: Jurist Jadnanansing: “Staat moest reële tarieven vragen voor grondhuur”
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 10 november 2023 om 09:23

De afgelopen jaren heeft de overheid volgens oud-notaris en jurist Carlo Jadnanansing slechts een verwaarloosbaar bedrag ontvangen aan inkomsten uit grondhuur. Jadnanansing is van mening dat als de overheid serieus geld wil genereren door grondconversie, ze niet slechts SRD 25 of een halve euro per vierkante meter kan vragen. Hij benadrukt dat degenen die besluiten tot grondconversie op een bijzondere manier worden bevoordeeld. Er gaan geruchten dat er een Staatsbesluit in de maak is dat de verhoging van de grondhuur en canonrechten regelt en mogelijk volgend jaar van kracht wordt.

Jadnanansing begrijpt de beweegredenen van president Chan Santokhi met betrekking tot de grondconversie, zoals het versterken van de staatskas en het mogelijk tegengaan van corruptie rond grondhuur. De president streeft naar SRD 400 miljoen binnen enkele maanden, wat volgens Jadnanansing zeer optimistisch is. Hij deelt de mening van andere deskundigen dat de vergoedingen aan de lage kant zijn. Hoewel de president zegt de kleine man te willen helpen, merkt Jadnanansing op dat tegelijkertijd ook de grote spelers worden geholpen.

Een ander punt van kritiek op het staatsbesluit betreft het bedrag dat notarissen zullen innen bij het grondconversieproces. De bedragen variëren tussen SRD 2000 en SRD 5000, wat volgens Jadnanansing ongebruikelijk is. Hij vraagt zich af of notarissen bereid zullen zijn hun diensten te verlenen bij de grondconversie. Ondanks de kritiek gelooft Jadnanansing dat de zaak met de ingestelde commissie professioneel is aangepakt.

Het staatsbesluit van de president met betrekking tot grondconversie heeft ook betrekking op de bestemmingen die kunnen worden geconverteerd, zoals bebouwing, bewoning en tuinbouw. Na de conversie zijn er geen beperkingen meer en hoeft er geen canon meer te worden betaald, aldus de jurist. Hoewel de Staatsraad een ander advies heeft gegeven, is het staatshoofd niet verplicht zich daaraan te houden, aldus Jadnanansing. Ondanks de kritiek is hij van mening dat de commissie die is belast met de conversie professioneel te werk is gegaan.

Bron: Suriname Herald


Posted

in

by

Tags: