Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – Filipijnse journalist doodgeschoten tijdens live-uitzending op radio

Suriname Herald – Filipijnse journalist doodgeschoten tijdens live-uitzending op radio

Filipijnse journalist doodgeschoten tijdens live-uitzending op radio

Afbeelding: Suriname Herald – 6 november 2023 om 03:06
Bericht: Filipijnse journalist doodgeschoten tijdens live-uitzending op radio
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 6 november 2023 om 03:06

Op een tragische ochtend werd een Filipijnse radiopresentator tijdens zijn live-uitzending op Facebook doodgeschoten, een schokkende daad van geweld tegen de persvrijheid. De aanvaller deed zich voor als een luisteraar, wat hem toegang verschafte tot het huis van de presentator, Juan Jumalon. Op verontrustende beelden die nu op sociale media circuleren, is te zien hoe Jumalon kort omhoog kijkt, waarna hij twee keer wordt neergeschoten. De dader griste de gouden ketting van de presentator weg en sloeg op de vlucht, terwijl zijn handlanger buiten stond te wachten met een motor. De identiteit van de dader en zijn handlanger blijft vooralsnog onbekend.

Juan Jumalon had de gewoonte om zijn radioprogramma via Facebook uit te zenden en had ongeveer 2400 volgers op zijn pagina. Deze brute moord is een diepe tragedie en een schok voor de Filipijnse samenleving.

De Filipijnse president, Ferdinand Marcos, heeft de aanval op de journalist sterk veroordeeld. In een bericht op het socialemediaplatform X benadrukte hij dat aanvallen op journalisten niet getolereerd zullen worden in de democratie van de Filipijnen. De persvrijheid is een essentieel onderdeel van een democratische samenleving, en degenen die deze vrijheid bedreigen, zullen verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.

Helaas staan de Filipijnen bekend als een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten. Volgens de Filipijnse mediawaakhond National Union of Journalists of the Philippines (NUJP) is Juan Jumalon de 199e journalist die is vermoord sinds het land in 1986 een democratie werd. Deze angstaanjagende statistiek benadrukt de ernstige bedreiging waarmee journalisten in de Filipijnen dagelijks worden geconfronteerd in de uitoefening van hun beroep.

De moord op Juan Jumalon is een pijnlijke herinnering aan de voortdurende uitdagingen waarmee journalisten worden geconfronteerd in hun streven naar waarheidsgetrouwe verslaggeving en het onthullen van misstanden. Persvrijheid is een hoeksteen van elke democratie en moet te allen tijde worden beschermd en gerespecteerd. De regering van de Filipijnen en de internationale gemeenschap moeten stappen ondernemen om de veiligheid van journalisten te waarborgen en degenen die verantwoordelijk zijn voor deze afschuwelijke misdaad ter verantwoording te roepen.

De tragische dood van Juan Jumalon herinnert ons aan het belang van persvrijheid en de voortdurende strijd om deze vrijheid te handhaven en te beschermen, zowel in de Filipijnen als wereldwijd. Het is van cruciaal belang dat journalisten zonder angst voor geweld en vergelding hun werk kunnen doen om de samenleving van informatie te voorzien en verantwoording af te leggen.


Posted

in

by

Tags: