Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – Dringende behoefte aan bouw nieuwe scholen

Suriname Herald – Dringende behoefte aan bouw nieuwe scholen

Dringende behoefte aan bouw nieuwe scholen

Afbeelding: Suriname Herald – 13 november 2023 om 18:00
Bericht: Dringende behoefte aan bouw nieuwe scholen
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 13 november 2023 om 18:00

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft recentelijk in De Nationale Assemblee (DNA) benadrukt dat de inschrijvingen voor dit schooljaar en de daarmee gepaard gaande plaatsingsproblemen aantonen dat er een dringende noodzaak is voor de snelle bouw van nieuwe scholen. Volgens de minister zouden er tussen Lelydorp en Latour zeker twee scholen moeten worden gebouwd. Ook in Commewijne is er vraag naar een extra school, en daarnaast zijn scholen nodig in Koewarasan en Magenta. Minister Ori benadrukt de noodzaak van meer praktijklokalen en de uitdaging om lopende zaken te managen, waarbij dagelijks veel problemen worden gemeld.

De bewindsman erkent dat bij de start van het schooljaar er plaatsingsproblemen waren, vooral in Paramaribo Zuid en Wanica, waar nog steeds plaatsingsproblemen spelen. Hij wijt dit aan urbanisatie en demografie. Het ministerie zal snel bekijken hoe extra scholen gebouwd kunnen worden, vooral op locaties zoals Ephraimzegen, Hanna’s Lust, Pontbuiten en Helena Christina, waar de behoefte aan scholen groot is en het moeilijk is om iedereen te accommoderen.

Minister Ori benoemt ook het terugkerende probleem van de schoolplanning, waarbij het ministerie in sommige gebieden terugkeert naar het abc-systeem vanwege beperkte lokalen en scholen. Hij erkent dat er zorgen zijn over het binnenland, met name met betrekking tot watervoorziening. Leerkrachten vragen om terug te keren, maar de situatie is nog niet verbeterd. Het ministerie werkt samen met het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding (NCCR) om op sommige scholen ondersteuning te bieden.

Wat betreft achterstallige huur en betalingsachterstanden voor woningen die door het ministerie worden verhuurd, meldt de minister dat het ministerie enkele betalingen hebben voldaan en deels achterstallige betalingen bij vliegmaatschappijen zijn gedaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat alle scholen in het zuiden nu kunnen opstarten, hoewel het doorstroombeleid voorlopig gestremd is en kinderen mogen blijven zitten.

In reactie op de uiteenzetting van minister Ori merkte Melvin Bouva van de NDP op dat de minister meer problemen heeft benoemd dan oplossingen aangedragen. Hij uitte kritiek op de vermeende zwakke houding van de regering en vroeg om een duidelijk crisisplan of programma. Bouva suggereerde zelfs dat de minister het geld besteed aan de bouw van het DNA-gebouw kan omleiden naar de bouw van scholen en lokalen.


Posted

in

by

Tags: