Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – Agressieveling veroordeeld voor mishandeling

Suriname Herald – Agressieveling veroordeeld voor mishandeling

Agressieveling veroordeeld voor mishandeling

Afbeelding: Suriname Herald – 28 oktober 2023 om 06:08
Bericht: Agressieveling veroordeeld voor mishandeling
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 28 oktober 2023 om 06:08

Leandro S., een agressieve persoon die een buurtgenoot aanviel met een mes, moest zich voor de rechter verantwoorden voor het misdrijf van mishandeling. Het slachtoffer, G.A., bevond zich op 28 mei in een supermarkt waar ook de verdachte aanwezig was. Zowel de familie van G.A. als de buurt hadden al geruime tijd te lijden onder het gedrag van Leandro. Daarom negeerde G.A. de verdachte, maar dit leidde tot een plotselinge en gewelddadige confrontatie waarbij Leandro een mes tevoorschijn haalde en G.A. aanviel. Hierbij ontstond een worsteling waarin G.A. gewond raakte aan zijn linker bovenarm en bil.

Leandro bekende de aanval bij de politie, maar beweerde dat G.A. hem eerder met een stok had aangevallen. Tijdens de rechtszitting werden camerabeelden bekeken die echter het tegendeel aantoonden. Op de beelden is te zien dat terwijl het latere slachtoffer rustig naar de ingang van de winkel liep, de verdachte plotseling een mes trok en G.A. aanviel. Er volgde een gevecht waarin Leandro stekende bewegingen maakte naar G.A. Uiteindelijk slaagde G.A. erin weg te rennen.

De officier van justitie achtte mishandeling bewezen en eiste een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk met aftrek, een proeftijd van twee jaar en begeleiding door de Forensische Maatschappelijke Zorg (FMZ). Zowel de advocaat van de verdachte als de verdachte zelf waren afwezig tijdens de rechtszitting.

Het voorval werpt licht op de ernst van geweldsincidenten in de samenleving, met name die welke voortkomen uit persoonlijke conflicten. In dit geval is duidelijk dat een ogenschijnlijk simpele ontmoeting in een supermarkt kon uitmonden in een gewelddadige aanval met een mes, met ernstige gevolgen voor het slachtoffer. De rechter en het Openbaar Ministerie nemen dergelijke misdaden serieus en proberen de daders ter verantwoording te roepen door passende straffen op te leggen en eventuele rehabilitatie te bevorderen.

Het is van belang om de oorzaken van gewelddadige incidenten in de samenleving aan te pakken en te werken aan preventie. Het voorkomen van geweld begint bij het begrijpen van de dieperliggende oorzaken en het bieden van de juiste ondersteuning aan mensen die mogelijk gewelddadige neigingen vertonen. Ook de rol van gemeenschappen en buurten is van cruciaal belang bij het voorkomen en beheersen van geweld.

Het betreft hier slechts één voorbeeld van de vele geweldsdelicten die dagelijks in de rechtbanken worden behandeld. Het onderstreept de noodzaak van voortdurende inspanningen om de veiligheid in de samenleving te waarborgen en geweldsdelicten te verminderen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel de overheid als de gemeenschap om dit doel te bereiken.


Posted

in

by

Tags: