Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Suriname Herald » Suriname Herald – 96 procent Venezolanen wil annexatie grensgebied Essequibo

Suriname Herald – 96 procent Venezolanen wil annexatie grensgebied Essequibo

96 procent Venezolanen wil annexatie grensgebied Essequibo

Afbeelding: Suriname Herald – 4 december 2023 om 06:22
Bericht: 96 procent Venezolanen wil annexatie grensgebied Essequibo
Bron: Suriname Herald
Publicatiedatum: 4 december 2023 om 06:22

Het laatste nieuws uit Venezuela schetst een opmerkelijke wending in de politieke dynamiek van de regio. Volgens een rapport van de Suriname Herald heeft een aanzienlijke meerderheid van de Venezolaanse bevolking zich uitgesproken voor de annexatie van het Essequibo-gebied in Guyana. Deze uitkomst volgde op een omstreden referendum, waarbij de opkomstcijfers echter ter discussie staan.

Het Essequibo-gebied, lang het middelpunt van geschillen tussen Venezuela en Guyana, omvat ongeveer twee derde van het grondgebied van Guyana en is vergelijkbaar qua omvang met Griekenland. De nationale verkiezingsraad rapporteerde dat maar liefst 95,93 procent van de deelnemers op zondag stemde vóór de samenvoeging van dit olie-rijke gebied met Venezuela. Deze opkomst vertegenwoordigt naar verluidt meer dan tien miljoen Venezolanen, wat ruim een derde van de totale bevolking uitmaakt.

President Nicolás Maduro van Venezuela noemde deze uitkomst een triomf voor het land en de democratie, benadrukkend het enorme aantal stemmers dat zich had laten horen. Niettemin uiten tegenstanders van de autoritaire regering van Caracas via sociale media hun twijfels over de hoge opkomstcijfers. Het nieuwsagentschap Reuters meldde zelfs dat de opkomst bij de stembureaus in Venezuela over het algemeen teleurstellend was.

De kern van het geschil draait om Essequibo, een gebied dat niet alleen rijk is aan olie, maar ook aan mineralen. Venezuela beweert dat Guyana dit territorium heeft gestolen toen meer dan honderd jaar geleden de grens tussen de twee landen werd vastgesteld. Aan de andere kant beschouwt Guyana het referendum als een poging tot annexatie, waardoor de spanningen in het land verder zijn opgelopen.

Recentelijk kondigde Guyana een nieuwe ontdekking van olie in Essequibo aan, waarbij naar schatting meer dan tien miljard vaten zijn gevonden. Dit nieuws voegt extra complexiteit toe aan het al bestaande geschil. Venezuela lijkt met dit referendum vooruit te lopen op de uitkomst van een lopend juridisch geschil bij het Internationaal Hof in Den Haag met betrekking tot dit betwiste gebied.

Het Internationaal Hof heeft geen verbod uitgevaardigd op het houden van het referendum, maar heeft wel aan Caracas gevraagd om geen acties te ondernemen die de spanningen verder kunnen verhogen. Deze situatie blijft een bron van oplopende spanningen en zal naar verwachting verdere juridische en politieke ontwikkelingen met zich meebrengen in deze regio.


Posted

in

by

Tags: