Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname: geen voornemen EU tot ‘amnestiegesprek’

Suriname: geen voornemen EU tot ‘amnestiegesprek’

PARAMARIBO, 5 mei – Volgens ambassadeur Robert Koecky van de EU is berichtgeving over een mogelijk aan de tand voelen van Suriname over de amnestiewet ‘misleidend.’ Dit meldt het kabinet van president Desiré Bouterse in een persbericht. Koecky had een onderhoud met vicepresident Robert Ameerali. Onder meer is de agenda vastgesteld voor het reguliere overleg later deze maand. Het persbericht luidt:

“Op vrijdag vier mei heeft een beleefdheidsbezoek van de vertegenwoordigende ambassadeur van de EU, residerend in Guyana, Robert Koecky, aan vicepresident Robert Ameerali plaatsgevonden. Tevens werd een beleefdheidsbezoek afgelegd aan minister van Financiën Adelien Wijnerman, in het kader van de voortgang van samenwerkingsprojecten die Suriname met de EU uitvoert. Beide bezoeken zijn voorafgaand aan de reguliere diplomatieke meeting tussen EU en Suriname die voor de tweede week van mei gepland staat.

Deze diplomatieke meeting is vanmiddag op verzoek van de EU-vertegenwoordiger tentatief gepland op zeventien of achttien mei. De agenda van de meeting tussen EU en Suriname was reeds geformuleerd. Onderwerpen die besproken zullen worden tussen de EU en de minister van Buitenlandse Zaken zijn economische zaken, bijdragen aan de implementatie van het ontwikkelingsplan, migratievraagstukken en regionale zaken, zoals Caricom en Unasur.

Ook de vorderingen op het gebied van de instelling van de waarheidscommissie, als gevolg van de afgekondigde amnestiewet, zullen onderdeel van het gesprek zijn. Tijdens het persoonlijke onderhoud tussen de vicepresident en de ambassadeur van de EU benadrukte de ambassadeur dat de berichtgeving zoals vermeld in De Ware Tijd van vier mei 2012 met als titel ‘EU sancties tegen Suriname’, “misleidend is en niet op waarheid berust.”

Artikel acht van de gereviseerde Cotonou Overeenkomst betreft reguliere politieke dialoog tussen de EU en Suriname, volgens normaal vastgesteld schema. Een officieel schrijven van de EU van drie mei bevestigt dat de meeting tussen EU en Suriname een brede agenda heeft. Berichtgeving als zijnde maatregelen die de Europese Unie alsnog zal treffen tegen Suriname, is derhalve geheel ongegrond. De regering betreurt het dat de berichtgeving in deze zaak niet correct is.

De informatie is overgenomen van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en werd zonder controle bij onze regeerders gepubliceerd. Gisteren nog waren de president, alle ministers en de pers samen bij de presentatie van het nieuwe kabinet Bouterse-Ameerali. De regering beseft dat deze gevoelige kwestie aanleiding is tot (inter)nationale media-aandacht. maar roept hierbij op tot waakzaamheid tegen verdraaide berichtgeving.”


Posted

in

by

Tags: