Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname en Trinidad gaan energiesamenwerking intensiveren

Suriname en Trinidad gaan energiesamenwerking intensiveren

PARAMARIBO — Suriname en Trinidad gaan de samenwerking op het gebied van energie intensiveren. Donderdag hebben ze daartoe een intentieverklaring getekend. Staatsolie zal vanuit Suriname de samenwerking coördineren. Beide regeringsleiders zijn van mening dat de samenwerking tussen beide landen moet worden geïntensiveerd.

President Chandrikapersad Santokhi en de Trinidadiaanse premier Keith Rowley hebben op het kabinet van de premier in Port of Spain breedvoerig gesproken over de bilaterale samenwerking in het algemeen en een energiecoöperatie in het bijzonder. De ministers Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) en Stuart Young (Energie en Energie-Industrieën) waren aanwezig bij het overleg.

. “President Santokhi is ervan overtuigd dat de samenwerking met Trinidad en Tobago diverse voordelen zal hebben voor Suriname”

Presentaties

Staatsolie-directeur Annand Jagesar, directeur Eddy Fränkel van de Staatsolie Power Company Suriname en Vernon Paltoo, president van de National Energy Corporation van Trinidad en Tobago, hebben presentaties gehouden. De regeringsfunctionarissen hebben hierdoor meer inzicht in hoe de potentiële energiesamenwerking eruit moet zien.

Santokhi is ervan overtuigd dat de samenwerking met Trinidad en Tobago diverse voordelen zal hebben voor Suriname. De Caricom-lidstaat is de grootste producent van olie en gas in het Caribisch Gebied. Deze natuurlijke hulpbronnen zijn goed voor ongeveer 40 procent van het bruto binnenlands product (BBP) en 80 procent van de export van het Caribische eiland.

De recente groei is aangewakkerd door investeringen in vloeibaar aardgas. Het land heeft een transitie ondergaan van een op olie naar een op aardgas gebaseerde economie. Met het oog op de ontwikkelingen in de Surinaamse olie- en gassector zullen beide landen expertise uitwisselen. Binnenkort zal Suriname als gastheer optreden voor een ontmoeting met Guyana en Trinidad waar er gestalte zal worden gegeven aan de strategische samenwerking tussen hen.