Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en zijn collega van Frankrijk, Agnès Firmin Le Bodo, hebben in Parijs een samenwerkingsdocument ondertekend. Deze ondertekening is het resultaat van een intentieverklaring die eerder dit jaar werd afgegeven, waarin de samenwerking tussen het Marwina ziekenhuis in Suriname en het CHOG ziekenhuis in Frans-Guyana werd vastgelegd.
Na het tekenen van de intentieverklaring hebben Surinaamse en Franse autoriteiten uitgebreide besprekingen gevoerd om de samenwerking op het gebied van volksgezondheid te versterken en te verbeteren. Minister Ramadhin benadrukte dat de samenwerking zich op verschillende terreinen zal richten. Het terugdringen van malaria is daarbij een van de prioriteiten.
Ook zal er aandacht zijn voor het aanpakken van de schadelijke effecten van kwikgebruik bij goudwinning en het streven naar eliminatie van dit gebruik. Daarnaast wil Frankrijk samenwerken met Suriname om uitgebreid onderzoek te doen naar verschillende tropische infectieziektes, waaronder dengue.
Een ander belangrijk aspect van de samenwerking is het onderzoeken van mogelijkheden voor studentenuitwisselingsprogramma’s. Medische studenten uit Suriname en Frankrijk krijgen zo de kans om in beide landen trainingen te volgen en kennis uit te wisselen.
De ondertekening markeert een historisch moment voor beide ministeries van volksgezondheid in Suriname. Deskundigen van beide ministeries zullen binnenkort bijeenkomen om de overeenkomst verder uit te werken. Wat betreft de volledige operationele inzet van het Marwina ziekenhuis, heeft minister Amar Ramadhin ook gesproken met de leiding van de Franse AFD bank over de financiering van het project.
Naar aanleiding van de schuldherschikking die Suriname heeft getekend, is er opnieuw ruimte voor financiering. Experts van de bank zullen in november naar Suriname afreizen om de laatste afspraken te bespreken.
Naast het bezoek aan de AFD heeft minister Ramadhin ook het Pasteur Instituut bezocht. Dit instituut staat wereldwijd bekend om zijn expertise in medisch-wetenschappelijk onderzoek op het gebied van microbiologie, virussen, bacteriologie en vaccinontwikkeling.
Het instituut is al sinds 1887 een leidende kracht in medisch-wetenschappelijk onderzoek wereldwijd. Tijdens het bezoek is overeengekomen dat het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid binnenkort contact zal opnemen met het Pasteur Instituut in Cayenne voor mogelijke samenwerkingsmogelijkheden.