Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname en Frankrijk tekenen intentieverklaring over volksgezondheid

Suriname en Frankrijk tekenen intentieverklaring over volksgezondheid

PARAMARIBO — Suriname en Frankrijk hebben in Parijs gesprekken gevoerd om de samenwerking op het gebied van volksgezondheid te verbreden en te verbeteren. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, die op werkbezoek is, tekende daartoe een samenwerkingsdocument met zijn Franse collega Agnès Firmin Le Bodo.

Hij laat weten dat de samenwerking op verschillende gebieden zal plaatsvinden. Met name het terugdringen van malaria is één van de belangrijke aandachtsgebieden van de nieuwe samenwerking. Ook de aanpak van de schadelijke gevolgen van kwikgebruik bij goudwinning en het elimineren van het kwikgebruik zal onmiddellijke aandacht genieten. Volgens het ministerie wil Frankrijk samenwerken om uitgebreid onderzoek te doen naar verschillende tropische infectieziektes, zoals dengue.

“Om kennis uit te wisselen is het goed dat beide landen gebruik kunnen maken van elkaars diensten”

Uitwisselingsprogramma’s

Een ander punt dat is opgenomen in de samenwerking is dat er mogelijkheden worden gezocht voor studentenuitwisselingsprogramma’s, waarbij medische studenten van Suriname en Frankrijk in beide landen de gelegenheid zal worden geboden om trainingen te volgen. “Om kennis uit te wisselen is het goed dat beide landen gebruik kunnen maken van elkaars diensten”, stelt het ministerie.

Voor de volledige uitvoering van de overeenkomst zullen binnenkort deskundigen van beide departementen bijeenkomen om zaken uit te werken. In het persbericht duidt Volksgezondheid de ondertekening van het samenwerkingsdocument aan als “een historisch moment voor beide ministeries van volksgezondheid”.

Marwina Ziekenhuis

Deze intentieverklaring volgt op die van januari waarbij de samenwerking tussen het Streekziekenhuis Marwina en het CHOG Hospitaal in Frans-Guyana werd beklonken. Over de volledige operationalisering van het ziekenhuis in district Marowijne heeft Ramadhin een onderhoud gehad met de leiding van Agence Française de Développement (AFD) in verband met de financiering.

Door de schuldherschikking die Suriname heeft getekend, is er wederom ruimte voor het continueren van de financiering van het Streekziekenhuis Marwina. Er is afgesproken dat deskundigen van het AFD volgende maand naar Suriname afreizen om met Volksgezondheid de finale afspraken te bespreken.

Ramadhin heeft tijdens zijn verblijf in Parijs het Pasteur Instituut, dat sinds 1887 toonaangevend is in de wereld op het gebied van medisch wetenschappelijk onderzoek, bezocht. De specialisaties zijn microbiologie, virussen, bacteriologie en vaccinonderzoek. De bewindsman heeft afgesproken dat zijn ministerie het Pasteur Instituut in Cayenne zal benaderen voor samenwerkingsmogelijkheden.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid (derde vanuit rechts) krijgt een rondleiding bij het Pasteur Instituut. [Foto: Volksgezondheid]