Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname en China koersen richting schuldherschikking

Suriname en China koersen richting schuldherschikking

De gesprekken tussen Suriname en China om te komen tot een schuldherschikking verlopen goed. Er zijn nog enkele kleine punten waarover nog van gedachten moet worden gewisseld, maar naar verwachting zal China binnen niet al te lange tijd groen licht geven om de schulden van Suriname te herschikken. Dit zal een enorme verlichting betekenen voor de Surinaamse economie.

Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) hebben beide landen goede wil om deze zaak spoedig af te ronden. De bewindsman verwacht dat nog voor het einde van het jaar een overeenstemming kan worden bereikt. Dat zou prachtig zijn, omdat het betekent dat Suriname met investeerders kan praten.

Via de STVS zei de minister dat het land openstaat voor alle investeerders, zolang het maar in het belang van Suriname is. Het bereiken van een akkoord over de schulden zal een opluchting zijn, omdat die zwaar drukken op de begroting van de overheid. Hierdoor heeft de regering meer ruimte om beleidsprioriteiten uit te voeren.

BIBIS heeft het afgelopen dienstjaar ruim US$ 100 miljoen verdiend voor Suriname. Minister Ramdin wil een verdubbeling van dit bedrag. Gelet op de samenwerking met Europa, Zuid-Korea en Saoedi-Arabië ziet de bewindsman dit gerealiseerd worden. Het bedrag zal verder toenemen, omdat het buitenland meer vertrouwen heeft in Suriname, aldus de BIBIS-minister.