Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname doorstaat review IMF-bestuursraad; US$ 53 miljoen direct beschikbaar

Suriname doorstaat review IMF-bestuursraad; US$ 53 miljoen direct beschikbaar

PARAMARIBO — Nu de bestuursraad van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de derde evaluatie onder de Extended Fund Facility (EFF) heeft voltooid, kan Suriname direct ongeveer 53 miljoen US dollar (Special Drawing Rights/SDR 39,4 miljoen) uitbetaald krijgen. Daarvan is SDR 25,6 miljoen bestemd als begrotingssteun.

Het IMF-rapport geeft aan dat de Surinaamse economie stabiliseert en dat de druk op de wisselkoersen is afgenomen. Hoewel de inflatie nog steeds hoog is, vertoont die een neerwaartse trend. Gesteld wordt dat het op korte termijn handhaven van begrotingen en het beschermen van de kwetsbaren in de samenleving prioriteit heeft. Daarnaast dient te worden gewerkt aan investeringen die groei bevorderen.

“Waar andere landen moed en leiderschap niet durven te tonen, doen wij dat als land”

President Santokhi

In een persbericht schrijft de Communicatiedienst Suriname dat het land de toets heeft doorstaan na ruim een jaar zware onderhandelingen en het werken aan het behalen van nieuwe targets. “Leiderschap en bestuur op basis van een serieus programma, hervorming, stabiliteit en ontwikkelingen hebben hieraan bijgedragen. Hierdoor wordt een sterk fundament gelegd voor koopkracht en herstel financiën”, aldus de CDS.

Volgens het informatiekanaal van de regering heeft Afonso Bevilaqua, uitvoerend directeur van het IMF, in een telefonisch gesprek met minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning de moed en vastberadenheid van zowel de regering als het volk van Suriname om de genomen maatregelen te ondersteunen geprezen. “Deze inspanningen hebben geleid tot aanzienlijke vooruitgang”, zou de IMF-topper hebben gezegd volgens de CDS.

Volgens president Chandrikapersad Santokhi heeft de regering laten zien dat met strakke discipline en goed bestuur resultaten zijn gepresenteerd aan het IMF. “Waar andere landen moed en leiderschap niet durven te tonen, doen wij dat als land”, aldus het staatshoofd.