Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname biedt de Dominicaanse Republiek de mogelijkheid om in olie-exploitatie te investeren

Suriname biedt de Dominicaanse Republiek de mogelijkheid om in olie-exploitatie te investeren

President Chan Santokhi en de Dominicaanse president Luis Abinader hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de mogelijkheid opent voor Dominicaans kapitaal om te investeren in olie-exploitatie in Suriname. Deze stap volgt op soortgelijke overeenkomsten die in augustus met Guyana zijn ondertekend.

President Santokhi benadrukte de olie- en gasvondsten van Suriname, waaronder een recente bevestiging door TotalEnergies van een aanzienlijke olievoorraad met een productiecapaciteit van 200.000 vaten per dag. Hij zei dat de exploitatie van dit gebied naar verwachting over twee jaar zal beginnen, waardoor dit een goed moment is voor investeringen.

Het memorandum van overeenstemming richt zich op samenwerking in de koolwaterstofindustrie, met als doel samen te werken op het gebied van de exploratie, productie en ontwikkeling van energiebronnen, evenals de implementatie van geavanceerde en duurzame technologieën.

President Abinader hoopt dat zowel de Dominicaanse publieke als de private sector zullen investeren in de exploratie en exploitatie van olie in Suriname, waarbij hij de potentiële rol van Refidomsa, een raffinaderij die eigendom is van de Dominicaanse overheid, in dit streven benadrukt.

Naast de koolwaterstofsector ondertekenden de twee presidenten ook overeenkomsten met betrekking tot luchtdiensten, landbouw en sanitaire en fytosanitaire aangelegenheden. Deze overeenkomsten zijn bedoeld om de samenwerking te versterken en de handel tussen de twee landen te vergemakkelijken.

Over het geheel genomen zal het naar verwachting enkele jaren duren voordat deze projecten worden gerealiseerd, met als doel de energie- en voedselzekerheid te waarborgen en tegelijkertijd de economische en technologische ontwikkeling in beide landen te bevorderen.

Daarnaast heeft Suriname zijn steun uitgesproken voor de VN-resolutie over Haïti en zal het deelnemen aan het veiligheidsteam onder leiding van Kenia om het bestuur in het land te helpen herstellen.