Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname belangrijke partner voor Georgië

Suriname belangrijke partner voor Georgië

PARAMARIBO — Suriname is een van de belangrijkste partners in het Caribisch gebied voor de parlementaire republiek van Georgië. Dit liet ambassadeur Gerge Dolidze weten tijdens een werkbezoek aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis).  

“Wij zijn toegewijd om de banden met uw land te versterken en zijn vastbesloten om te blijven werken aan het identificeren van aanvullende wegen voor het versterken en verdiepen van onze samenwerking. We denken dat er behoorlijk interessante mogelijkheden zijn om ons partnerschap te versterken”, gaf de ambassadeur aan.

Tijdens het bezoek vrijdag zijn er discussies gevoerd over kwesties die van wederzijds belang zijn en zijn de vooruitzichten voor verdieping van de relaties besproken. Dit betreft het derde politiek overleg tussen beide landen.

Ambassadeur Dolidze stelt dat er enorm veel belang is bij het versterken van wereldwijde banden en wereldwijde samenwerking met landen die eensgezind zijn, de landen waarmee zij gemeenschappelijke waarden delen. Dolidze gaf verder aan dat Georgië een relatief klein land is. Het is daarom belangrijk voor hen om hun nationale belangen te beschermen.  Zij zien, als een van de zeer belangrijke manieren om dat te doen, het versterken van de samenwerking met eensgezinde landen.

Herdenking

Sachi Soekhoe, onderdirecteur bilaterale aangelegenheden van het ministerie van Bibis gaf aan dat Suriname en Georgië dit jaar 12 jaar diplomatieke betrekkingen herdenken. “Deze herdenking maakt het tot een mooi moment om onze betrekkingen te versterken en geeft een bijzondere stimulans voor de ontwikkeling van de onderlinge samenwerking op verschillende gebieden”, benadrukt Soekhoe.

De onderdirecteur gaf verder aan dat het onderzoeken van samenwerkingsmogelijkheden tussen beide regeringen en de particuliere sector moet worden aangemoedigd. Zij benadrukte dat het ministerie zich ook specifiek richt op het aantrekken van buitenlandse investeerders om de industriële sector van Suriname te stimuleren om moderne technologie te verwerven en verkooppotentieel te verwerven. De onderdirecteur stelde voor om de bestaande MoU en ontwerpovereenkomsten te herzien op basis van de huidige ontwikkelingen en het huidige beleid.

Suriname zal volgens Soekhoe initiatieven, die gericht zijn op het versterken van het multilateralisme bij het verwezenlijken van de beginselen en doelstellingen van de Verenigde Naties, blijven ondersteunen. “Daartoe kan de regering van Georgië rekenen op de blijvende steun van Suriname” zei Soekhoe en voegde eraan toe te hopen dat Suriname ook op de steun van Georgië kan rekenen.

De directeur maakte ook gebruik van de gelegenheid om de delegatie te feliciteren met betrekking tot de 32ste  verjaardag van het herstel van de onafhankelijkheid van Georgië op 26 mei 2023.