Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Surinaamse oppositie wil ook met EU praten over amnestie

Surinaamse oppositie wil ook met EU praten over amnestie

PARAMARIBO, 21 mei – De oppositie wil ook betrokken worden bij de gesprekken van de EU over amnestie. Dit zegt Guno Castelen, parlementariër en voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid, SPA. Als de EU-missie eind mei een bezoek aan Suriname brengt, is dat een goede gelegenheid. De oppositie wil haar visie geven op de amnestiewet en de gevolgen. Van landverraad is geen sprake.

Onder meer president Desiré Bouterse en parlementariër Rabin Parmessar vinden van wel. Beiden zeggen zich ervoor te schamen dat Surinamers hun land lopen te bekladden in het buitenland. Volgens Casteleh is het een kwestie van informeren. Dit is gedaan bij onder meer de Interparlementaire Unie. Nu is de EU schriftelijk gevraagd om gehoord te worden. De missie wil informatie van de regering over de amnestiewet. Het betreft de zogenaamde Artikel 8 dialoog.

Artikel 8 van het Coutonou-verdrag maakt overleg over mensenrechten mogelijk. Het verdrag regelt de betrekkingen tussen de EU en voormalige kolonies in de ACP-groep. De oppositie is vastberaden zowel de samenleving als het buitenland te informeren. “Al willen zij onze telefoongesprekken met het buitenland afluisteren of volgauto’s inzetten, wij strijden met onze burgers door voor rechtsstaat en democratie. Wij laten ons niet intimideren”, aldus Castelen.