Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Surinaamse ontwerpers laten uiteenlopende creativiteit zien

Surinaamse ontwerpers laten uiteenlopende creativiteit zien

PARAMARIBO — Modern, chique, stijlvol of casual, maar vooral mooi. De kledingstukken die te zien zijn geweest tijdens de Designers Fashion Week waren allemaal uniek. Wat wel identiek was, was dat in elk stuk een cultureel element was verwerkt van batik-, pangi- of Afrikaanse stof.

Tekst en beeld Shanavon Arsomedjo

Tijdens deze activiteit hebben de acht modeontwerpers met elkaar samengewerkt. Zo zorgde Toepie voor zelfgemaakte sieraden die elk waren afgestemd op het kledingstuk dat de modellen op dat moment ‘showden’. De bedoeling van dit event was om de creativiteit van de acht ontwerpers op te krikken door hen kleding te laten ontwerpen met Surinaamse en culturele elementen. Veel van hen maakten een combinatie van westerse kleding met culturele aspecten.

“Ik ben gewoon creatief bezig geweest en heb gemaakt wat in me opkwam”

Audrey Dors

Dit model was geheel in inheemse kleding gestoken.

Er bleek ook te zijn gedacht aan een combinatie van culturele kleding. Zo had Gerson Dean een Hindostaans mannengewaad bewerkt met batikstof. Aan de onderkant van het kledingstuk waren vormen uitgesneden op dezelfde wijze als bij een kimona. In deze vormen was batik verwerkt.

Deze kledingontwerper ging ver out of the box door de kraag van een vest te bewerken met een wollen stof. Zijn collectie bestond uit meerdere unieke en gedurfde stukken.

Hij raakte geïnteresseerd in het ontwerpen van Afro-Surinaamse klederdrachten. Uiteindelijk breidde hij uit en probeerde hij andere culturele kleding uit.

Modellen van Carina Poleon waren gekleed in een outfit , waarvan enkele stukken van andere ontwerpers waren of waar andere ontwerpers aan hadden meegewerkt.

Hanse Mujee liet zien dat ook met pangistof elegante kledingstukken kunnen worden gemaakt. Haar collectie bestond uit blauwe pangi in combinatie met zwarte stof. Omdat zwart met alles te combineren is, gebruikt ze graag deze kleur.

Gaby Letterboom ging iets dieper in de Surinaamse cultuur en maakte gebruik van dingen uit de natuur. Zo had ze warimbo, bamboe en morisi tongo verwerkt met verschillende soorten stof. “Zo draag ik de liefde voor mijn cultuur en mijn land uit.”

Uiterst creatief

Toepie heeft gewerkt met Surinaamse elementen en natuurlijke pitten, in combinatie met goud en zilver. Haar modellen lieten zien hoe uitdagend en mooi iemand zijn ‘look’ kan afmaken met statement pieces.

Een model (in de rug geschoten) showt het ontwerp.

Vanwege haar druk programma met bestellingen, heeft ze lange tijd niet de gelegenheid gehad voor eigen ontwerpen, maar voor deze show heeft ze ruimte gecreëerd om helemaal los te gaan met haar creativiteit. Zij koos voor een collectie die een mix vormde tussen Surinaams, Afrikaans, inheems en Aucaans.

Audrey Dors had in badpakken, plussize kleding en kleding voor mannen en vrouwen de Afrikaanse stof verwerkt.

Een badpak met deze stof is heel uniek. “Ik ben gewoon creatief bezig geweest en heb gemaakt wat in me opkwam. En ik ben heel tevreden met mijn collectie.”

Ook Clifton Braam, de mc van de avond, was cultureel gekleed. Abraham Linga maakte voor hem een bruidegoms kostuum. Aan het einde van de show presenteerde hij ‘zijn’ bruid, die een jurk droeg van dezelfde stof, met een statement piece op haar schouder, gemaakt van kant.

Heel trots liep hij met zijn bruid, in kleding van Linga. Zo sloot Braam het officiële gedeelte van de avond af. Daarna was er nabal met de kasekogroep OG Sensation, die alle modellen vanaf het begin tot het einde van de modeshow muzikaal had begeleid.

Mc Clifton Braam en zijn ‘bruid’ waren gekleed door Abraham Linga.