Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Surinaamse ministeries moeten vrij van politiek

Surinaamse ministeries moeten vrij van politiek

PARAMARIBO, 25 apr – Minstens twee ministeries zullen ontdaan worden van politieke invloed. Dit zei president Desiré Bouterse tijdens een bijeenkomst met coalitiepartners. Er komen vakspecialisten op de ministeries van Onderwijs & Volksontwikkeling (pedagoge Shurley Sitaldien) en Volksgezondheid (arts Michael Blokland). Raymond Sapoen verkast van Onderwijs & Volksontwikkeling naar Handel & Industrie. Zijn collegas Celsius Waterberg, Paul Abena en Simon Martosatiman verdwijnen helemaal uit beeld.

Het trio wordt de wacht aangezegd. Ook Alice Amafo van Sociale Zaken & Volksontwikkeling stond op de zwarte lijst. “Maar ik zie geen reden om haar te vervangen. Als iemand vervangen moet worden, moet ik daar de argumenten voor horen”, zegt Ronnie Brunswijk, leider van A Combinatie. Die waren er kennelijk niet en Amafo mag dus blijven. Abena wordt waarschijnlijk vervangen door Melvin Bouva.

Bouva is parlementariër voor de NDP. Binnen de politieke partij van Bouterse was er al lange tijd kritiek op Abena’s beleid als minister van Sport & Jeugdzaken. Zijn vertrek betekent dat A Combinatie een ministerszetel minder overhoudt. Pertjajah Luhur ziet ook een minister vertrekken, maar dan naar een ander ministerie. Raymond Sapoen verruilt Onderwijs & Volksontwikkeling voor Handel & Industrie. Abigail Lie A Kwie, ook lid van Pertjajah Luhur, wordt onderminister op Openbare Werken.

De benoeming van Lie A Kwie is een compensatie. Zij stond namelijk genomineerd voor de tweede hoogste post op Onderwijs & Volksontwikkeling. Nu de partij van Paul Somohardjo er niet langer de scepter zwaait, staat haar kandidatuur daar op losse schroeven. Volgens Brunswijk wil Bouterse het ministerie depolitiseren. Dat geldt ook Volksgezondheid. “De sectoren moeten zelf voor kandidaten zorgen.” Dat is inmiddels gebeurd.


Posted

in

by

Tags: