Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Surinaamse dammers blijven intact op Curaçao damtoernooi

Surinaamse dammers blijven intact op Curaçao damtoernooi

Curaçao is gastheer voor het wereldkampioenschap dammen voor mannen en vrouwen, waar de beste wereldspelers strijden om de wereldtitel. Los van deze twee toernooien wordt ook parallel het 5e Curaçao Open Challenge gehouden, waar 44 spelers deelnemen uit 15 landen. Suriname neemt deel aan dit open toernooi met 7 spelers. Intussen zijn er van de 9 rondes al 5 rondes afgewerkt, waarbij de spelers Bhagwandas, Ngawikromo en Salarbaks zich inmengen met de top van het open toernooi. 

Bhagwandas staat momenteel op de 7e plaats met 7 punten. Hij speelde 3 remises en won 2 partijen, terwijl Ngawikromo met 6 punten op de 11e plaats staat. Hij heeft 4 remises gespeeld en 1 partij gewonnen. Ook Salarbaks heeft 6 punten. Hij heeft 4 remises gespeeld en 1 partij gewonnen, waardoor hij op de 17e plaats staat.

De overige Surinamers zijn te vinden in het middenveld van het toernooi. John Schmeltz heeft 5 punten, waarbij hij 2 partijen heeft gewonnen, 2 keer een remise heeft gespeeld en 2 partijen heeft verloren. Ook Stanley Moetoer heeft 5 punten. Hij heeft ook 2 partijen gewonnen, 2 remises gespeeld en 2 wedstrijden verloren. Dheeradj Somai heeft ook 5 punten. Hij heeft 3 remises gespeeld, 1 partij gewonnen en 1 wedstrijd verloren. Phavan Basdewsing heeft ook 5 punten. Hij heeft 3 remises gespeeld, 1 partij gewonnen en 1 wedstrijd verloren. Dewsharan Sital heeft 2 keer een remise gespeeld en 3 partijen verloren.

De voormalige Russische wereldkampioen Alexander Shvartsman, die nu de Israëlische nationaliteit bezit, is momenteel de koploper van het toernooi met 9 punten. Terwijl de Braziliaanse grootmeester Allan Silva met 8 punten hem opvolgt, vervolgt ook de 75-jarige Anatoli Gantvarg, die diverse malen wereldkampioen is geweest in het verleden, met 8 punten achter de Rus Shvartsman.

Het programma voor de 6e ronde ziet er als volgt uit: Santosh Bhagwandas neemt het op tegen Antonio Cabrera uit de Dominicaanse Republiek, Quincy Ngawikromo heeft Nicholas Ramsundar uit Trinidad als tegenstander, terwijl Arief Salarbaks het opneemt tegen Silvio Blijden uit Curaçao. Phavan Basdewsingh en John Schmeltz treffen elkaar in de 6e ronde, Dheeradj Somai neemt het op tegen Sanches Wilson uit de Dominicaanse Republiek, terwijl oud-landskampioen Stanley Moetoer uitkomt tegen de huidige Trinidadiaanse kampioen Dickson Maughn. Dewsharan Sital neemt het op tegen Frans Citroen uit Aruba.

Gedetailleerde toernooiresultaten, pairings en partijen zijn te vinden via de volgende link: https://toernooibase.kndb.nl/opvraag/standen.php?taal=1&kl=23&Id=46350&jr=24&afko=23&r&fbclid=IwAR0esgxu5gQbbXt-_uHW-zOf016c-FN5k7bUQXV7J8o2jgrtLXUCoJxyguE

(Foto: Santosh Bhagwandas(Rechts) versloeg John Schmeltz(Links) en nestelt zich in de top)