Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Surinaamse bevolkingsregisters belangrijke bron voor onderzoeksdoeleinden

Surinaamse bevolkingsregisters belangrijke bron voor onderzoeksdoeleinden

Het Nationaal Archief Suriname (NAS) organiseerde in samenwerking met de studierichting geschiedenis van de Faculteit Humaniora van de Anton de Kom Universiteit en de Radboud Universiteit, een lezing over onderzoek naar arbeid en migratie op basis van de bevolkingsregisters.

De lezing droeg de titel: “De Surinaamse bevolkingsregisters en onderzoek naar arbeid en migratie”.

Rita Tjien Fooh, ‘s Lands Archivaris, wist ons mede te delen dat deze lezing tot stand is gekomen als onderdeel van de driehoekssamenwerking met de universiteit van Suriname, de Radboud Universiteit en het Nationaal Archief Suriname.

De lezing ging over de bevolkingsregisters en hoe die informatie, die is vervat in de bevolkingsregisters, gebruikt kan worden voor onderzoeksdoeleinden naar migratie, alsook voor arbeid.

De inleider van de avond, Coen van Galen is economisch-historicus en werkt bij de vakgroep Historische Demografie en Familiegeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Volgens van Galen heeft Suriname één van de oudste systemen van bevolkingsregistratie in Zuid-Amerika. Vanaf ongeveer 1828 hield de Surinaamse overheid bij wie er in Suriname werd geboren, trouwde en overleed. Dit spoor van informatie over vrijwel ieder persoon die in Suriname leefde is een belangrijke bron voor onderzoek.

“Wij realiseerden ons dat de grote wens van wetenschappers over de hele wereld is, eigenlijk snappen wat er gebeurde me mensen na de periode van de slavernij. En Suriname is een van de weinige landen in de wereld die zulke goede burgerlijke stand informatie heeft, zodat je mensen kunt blijven volgen door generaties heen. En is het dan helemaal ook bijzonder dat Suriname ook een geschiedenis heeft, waarbij na de slavernij, de laatste jaren van de slavernij, mensen van alle delen van de wereld naar Suriname toekwamen”, aldus van Galen.

Het bericht Surinaamse bevolkingsregisters belangrijke bron voor onderzoeksdoeleinden verscheen eerst op GFC Nieuws.