Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Surinaams-Nederlandse zanger Bryan Lo wil iets betekenen voor geboorteland

Surinaams-Nederlandse zanger Bryan Lo wil iets betekenen voor geboorteland

“Ik wil zoveel mogelijk mijn kennis overdragen en daarnaast via muziek aan Suriname doneren als er daarnaar vraag is.” De Surinaams-Nederlandse zanger Bryan Lotulung wil graag iets betekenen voor zijn geboorteland. Luidop nadenkend vervolgt hij: “Men heeft het weleens over stichtingen, die een beroep doen op artiesten voor een bijdrage aan een fundraising waar geld wordt opgehaald voor goede doelen.”

door Steven Seedo

De veelzijdige zanger werd in Suriname geboren en vertrok in 1972 toen hij twee jaar oud was met zijn ouders naar Nederland. “Tussen mijn tweede en achtste jaar ben ik vaak naar Suriname geweest”, vertelt hij. In 1983 keerde hij terug om zich vervolgens in 1987 voor goed te vestigen aan de ‘Noordzee’. Wat hem bindt met zijn geboorteland is de cultuur, familie, kennissen en vrienden.

Bands

“Eddy kende ik sinds ik een kind was. Hij was ook kind aan huis bij ons”

Bryan Lo heeft voor meerdere bands – Edcast, Contradanze, Manisatria, Tropics Sound Band, Torarica en het Glenn Weisz Orkest – gespeeld. Zijn laatste band was Rupia (ook wel Roepia), een in 1986 in Nederland opgerichte muziekgroep die bestaat uit van oorsprong Javaanse Surinamers. De band heeft wisselende samenstellingen gekend, met in de gelederen onder anderen Ragmad en Aidah Amatstam.

Lo: “Ik heb ook gespeeld in een Indo/bakra band ‘Without Limits’ als keyboardspeler tevens zanger, maar dat is een andere markt. Ik werkte bij een servicestation en leerde een collega kennen die iets deed met een band. Het was gezellig. Allemaal boven de zestig met heel veel ervaring in nummers van de Britse rockband The Rolling Stones.”

Soloartiest

Lo opereert nu als soloartiest. Hij heeft diverse hits op zijn naam staan, waaronder ‘Sranan Uma’, ‘Mandy’ – een cover van de hit van de Amerikaanse zanger en pianist Barry Manilow, de reggae song ‘Suriname’, ‘No sjing gi mi’, ‘Dis no kang’, ‘Un ne frede’, ‘Mijn liefste’ en ‘Denk alleen maar aan jou’. “De cover van ‘Mandy’ heb ik te danken aan Purcy Watson, bandleider van de muziekformatie Zorengue, met wie ik twee jaar heb opgetreden. Purcy vertaalde het Engelstalige nummer voor mij. Het zat in ons repertoire.”

Muziek is Lo met de paplepel ingegoten. Hij groeide op tussen muzikale families: Lotulung, Lie-A-Kwie, Lo-A-Njoe en Gaddum. Zijn vader, Henk Lotulung, heeft samen met Ragmad Amatstam in de jaren zestig en zeventig onder meer in de band ‘The Horrors’ gespeeld in Suriname. “Mijn interesse voor muziek begon al vanaf mijn achtste, maar officieel begon ik in 1989 na mijn militaire opleiding bij het Korps Commandotroepen van de Nederlandse landmacht.”

Veelzijdig

Naast zingen bespeelt hij de piano, bas en gitaar. “Maar meer in de studio voor het maken van nummers.” Met de legendarische zanger Eddy Assan heeft hij een hele goede samenwerking. Naast het uitbrengen van liederen treden ze samen op. “Eddy kende ik sinds ik een kind was. Hij was ook kind aan huis bij ons. Het klikt goed tussen ons. Ik mag verklappen dat we nog zoveel songs klaar hebben liggen die nog moeten worden uitgebracht.”

Lo maakt duidelijk dat een artiest succes nooit alleen aan zichzelf heeft te danken. “Ook aan het publiek, de media, collega-artiesten. Velen vergeten dat.” Ondanks de successen die hij meemaakt, zegt de zanger zichzelf te blijven. “Heel eenvoudig, down-to-earth.”