Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Surinaams-Belgische Vivian Black: ‘Ik schrijf wat in mij opkomt’

Surinaams-Belgische Vivian Black: ‘Ik schrijf wat in mij opkomt’

door Steven Seedo

PARAMARIBO — Nadat Fredje van Fredje Studio met zijn ‘Aleke Roots Riddim’ kwam, werd Vivian Black nieuwsgierig. “Ik ben naar meerdere producties van hem gaan luisteren en vroeg me af of hij met mij zou willen samenwerken.” Haar zoon, die ook actief is in de muziek, legde het contact en al snel produceerde hij ‘My light Shines Bright’, ‘Sunflower’, ‘ Envy’, ‘Blueprint’ en de pas uitgebrachte ‘Men, Ain’t Supposed to Cry’.

De samenwerking tussen de Surinaams-Belgische zangeres en Fredje Studio verloopt digitaal. “Ik woon in Europa en hij in Suriname. In juni, op zijn verjaardag, heb ik hem voor het eerst fysiek ontmoet en hem en de andere leden van Asopropoband een brasa mogen geven. Ze zijn allemaal heel tof om mee samen te werken. Zij zijn kundig en zeer sympathiek”, praat Black lovend over hen.

‘Sunflower’ is een collab met Bottyman. “Toen ik zijn stem voor het eerst hoorde, was ik meteen verkocht en wilde heel graag een track met hem opnemen. Nadat ik zijn ‘Kai hen Nen’ van de ‘Yu Fiiri Riddim’ uit 2019 hoorde, kon ik niet wachten. Ik was niet zeker of zo een grote Surinaamse artiest wel met mij zou willen samenwerken, maar toen ik het hem vroeg zei hij meteen, ‘ja’.

Eurodance

Suriname heeft volgens Black veel talent, iets waar ze trots op is. Ze is al sinds haar zeventiende in de muziek. Het begon met zingen op schoolfeesten en deelnemen aan talentenjachten. In 1992 werd ze gevraagd voor de Eurodance-act The Sonic Surfers. Met de Sonic Surfers heeft zij zes top 40-hits gescoord in binnen- en buitenland. De hoogste notering in Nederland was nummer tien en in Israël zelfs nummer zes.

Black heeft veel opgetreden in België, Nederland en Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Canada. Na de Sonic Surfers tekende ze als soloartiest bij de platenmaatschappij Arcade België. “Nu jaren later ben ik een recording artiest en neem deel aan diverse projecten.”

Black kijkt met een brede smile en een beetje heimwee terug op de periode met de Eurodance-act. “Het was een prachtige periode in mijn leven. Ik heb podia mogen delen met Latoya Jackson, Jocelyn Brown, Haddaway, Gabriël. Ik heb de toen zeer bekende en geliefde Judy Brown mogen ontmoeten en spreken in Canada.”

(lees verder onder de foto)

Vroeger en nu

De artiest zegt tegen de Ware Tijd dat ze vrij regelmatig optreedt, maar momenteel is ze vooral bezig haar kinderen, een zoon en tweelingdochters, te begeleiden. “Mijn zoon met de artiestennaam Jerra Nelo brengt regelmatig muziek uit. Eén van zijn laatste tracks is een samenwerking met Enver Panka. De tweeling werkt onder de naam The Nelson Twinz. Muziek hebben zij meegekregen van mij en hun vorig jaar overleden vader, de veelzijdige muzikant John ‘Zeko’ Nelson.”

De Surinaams-Belgische is trots op haar artiestennaam Vivian Black. “De achternaam is ter ere van mijn oom, nu wijlen. Hij was mijn moeders jongere broer en ik was zijn lievelings nicht. Hij werd door zijn vrienden en kennissen ‘Black’ genoemd vanwege zijn prachtige donkere huidskleur. De naam draag ik al meer dan dertig jaar. Mijn meisjesnaam geef ik daarom liever niet prijs, omdat ik dat voor de muziek niet relevant vind.”

Dat de muziekwereld constant in beweging is, noemt de artiest ‘goed’. Elk tijdvak heeft fantastische artiesten en muziek voortgebracht. “Het verschil met vroeger is dat muziek nu vooral elektronisch wordt geproduceerd en niet zo veel meer met live studio-opnamen. Hierin onderscheiden producers als Fredje zich van anderen.”

Big Band

Het nieuwe produceren is naar haar mening grenzeloos. “De muziek wordt met een liveband opgenomen in een studio in Suriname terwijl je in Nederland het zanggedeelte kan opnemen, doorsturen naar Suriname en binnen no-time heb je een mooi kant-en-klaar product. Geweldig toch!”

Een vurige wens van Black is om ook in Suriname veel fans te hebben. “Wat ik ook nog zou willen is een optreden met een Big Band. Misschien nog een paar collabs en heerlijk optreden. Op het podium kom ik tot leven. Verder blijf ik lekker nummers schrijven, opnemen en uitbrengen. Ik schrijf wat in mij opkomt. Het gaat mij niet om streams en views.”