Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Surinaams belang niet gediend

Surinaams belang niet gediend

BIJ HERHALING WORDT er op gewezen dat Suriname in het duister tast over het diaspora elftal dat de komende maand het land zal vertegenwoordigen in de Nations League. De evaluatie van de vroege uitschakeling van Natio in het laatstgehouden Concacaf toernooi heeft de behoefte naar informatie nog meer versterkt.

In Suriname hebben kenners van het voetbalspel verlangend uitgekeken naar het aangekondigde door-selecteren zoals  door de technische staf van natio in Nederland is beloofd. Het team is op een aantal posities gewijzigd echter is het technisch oordeel nog steeds niet gegeven.

Voorzitter Stanley Menzo van de Suriprofs  gaf er de voorkeur aan de teams niet tegen elkaar te laten spelen vanwege de haast ongezonde rivaliteit

Aangezien het keuzebeleid uitsluitend in handen is gesteld van diaspora Nederland, heeft Suriname zichzelf buitenspel gezet bij dat rekruteringsproces. Eerlijk gezegd is dat de consequentie van het aantrekken van een beroepsmanager die technische leiding geeft aan het reilen en zeilen binnen het geheel.

Maar de technische leiding laat niets van zich horen en geeft tenminste het kritische deel van het Surinaamse publiek het gevoel niet er bij te horen.  De niet stevig in elkaar zittende afstemming tussen de Surinaamse Bond en het beleidscentrum in Nederland drijft de relatie verder uit elkaar, met het gevolg dat de relatie met Natio kil en dor is.

In voetbalkringen in Suriname vragen mensen zich af of teruggegrepen moet worden naar de oorspronkelijke situatie in de verhouding tussen de Suriprofs en de Natio van Suriname. Het gevoel leefde in de beginjaren van de Suriprofs waarbij het winmotief sterk domineerde en zowel de Suriprofs als de natio van Suriname alles uit de kast haalden om met de winst naar huis te keren. 

Tenminste kwam uit die strijd naar voren welke spelers door keuzeheren geschikt waren bevonden om een gezamenlijke selectie samen te stellen om in daartoe voorkomende gevallen Suriname te vertegenwoordigen in vriendschappelijke wedstrijden. Voorzitter Stanley Menzo van de Suriprofs  gaf er de voorkeur aan de teams niet tegen elkaar te laten spelen vanwege de haast ongezonde rivaliteit.

Dat was een prima redenering en een welkome gelegenheid om tot de samenstelling van een mixselectie te komen. De beste spelers van de Suriprofs en die van Suriname in één team. Nu er een los contact bestaat met de diaspora lijkt het volgens voetbaldeskundigen de moeite waard terug te grijpen naar de rivaliteit tussen de jongens van hier en die van de diaspora.

De verwachting is dat er geknokt moet worden om een plaats te verwerven in het team. Spelers van Robinhood en Inter Moengotapoe hebben zich in Concacafshield wedstrijden  van hun beste zijde laten zien en verdienen zeker een plaats in het zogeheten diasporateam. Robinhood heeft vrijdag in Concacafshield verband met 2-1 gewonnen van een professioneel team van de Dominicaanse Republiek.