Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Surimami’ helpt vrouw om godin in zichzelf te doen ontwaken

‘Surimami’ helpt vrouw om godin in zichzelf te doen ontwaken

Om vrouwen te helpen de godin in zichzelf te doen ontwaken, heeft Suleigha Winkel een dagboek ontworpen. Eén dat de vrouw dichterbij haar innerlijke godin brengt. En omdat het vooral is gericht op de Surinaamse vrouw noemde zij het de ‘Surimami Manifest Journal’.

Tekst en beeld Shanavon Arsomedjo

“Enkele jaren geleden heb ik de kracht van ‘journaling’ leren kennen. Ik heb leren schrijven en manifesteren wat in het diepste van mijn lichaam zit. Ik kocht overal journals. Maar toen ik in Suriname naar één zocht die bij mij past, kon ik niet echt vinden. Dus ontstond ter plekke het idee een journal te ontwerpen die mij aansprak als Surinaamse vrouw. Eén waarin ik mezelf zou willen zien, maar dan in een soort van versie van mezelf in de toekomst. Ik wilde de Surinaamse vrouw zien. Vandaar dat ik ook op het idee kwam om godinnen te maken.”

“Er zijn veel vrouwen die een verhaal hebben. Hoe mooi is het niet om deze verhalen op te schrijven in een dagboek”

Winkel hoopt dat dit product veel manifestatie brengt in het leven van de vrouw en dat het vooral haar beste vriendin kan worden. Met behulp van AI, Photoshop, InDesign en andere programma’s werkte de ontwerper aan de afbeeldingen en de vormgeving van dit dagboek. Zij heeft drie maanden lang intensief gewerkt aan zowel de inhoud als de oefeningen die erbij horen en al het andere dat dit kunstwerk heeft afgemaakt.

Karakters

Ze lanceerde dinsdag de ‘Astrayana’, ‘De Santiri Zusters’ en ‘Athenya’. Omdat de laatste onder meer is gefocust op kracht van de vrouw, zijn veel vrouwen heel erg geïnteresseerd daarin. Heel binnenkort komen meerdere versies uit, waaronder ook ‘Yin-Awa’. Het bijzondere aan dit karakter is dat het speciaal voor de man is ontworpen.

Alle karakters zijn bedacht door Winkel zelf. Het uiterlijk van het karakter heeft ze gemaakt uit inspiratie van Surinaamse vrouwen. “Ik heb naar foto’s van Surinaamse vrouwen gekeken en hen ook gesproken.” Deze vrouwen hebben meegeholpen in het proces door steeds feedback te geven. Zij baseerde haar verhalen op godinnen die wonen op verschillende planeten.

Personen die een journal bezitten, kunnen via de QR-code die erin voorkomt, worden doorgeleid naar de website van Winkel, waarna zo iemand naar de pagina kan van het verhaal van haar godin. “Dit is een manier om in contact te zijn en dichter te komen bij het verhaal van het karakter dat jij hebt gekozen.”

Leren schrijven

De interesse voor haar journals is groot. Maar de ontwerper werd ook benaderd door vrouwen die graag willen beginnen met schrijven, maar niet weten waar ze moeten starten. “Ik zeg ze dan te schrijven wat ze voelen. Het maakt niet uit waarover je het wil hebben. Het gaat erom dat je start. En aan de hand van de oefeningen die in het dagboek voorkomen, ga je steeds beter leren schrijven en uiteindelijk merk je dat het vanzelf gaat.”

Wie voor het eerst zo een dagboek gebruikt, wordt verwelkomd met een tekst. Door de naam in te vullen en hetgeen zo iemand wil manifesteren, wordt die geactiveerd. “En alles wat je erna schrijft, begint te werken in je leven, zolang je erin gelooft. No matter what you do, je moet er goede energie in stoppen.” Daar zijn de begeleidende teksten die in het boek voorkomen, voor.

Daarnaast komen er in het dagboek ook oefeningen voor om de bezitter te helpen door het proces en op lijn te houden. Winkel benadrukt dat er geen regels zijn bij het schrijven in het dagboek. Zodra het op papier is gezet, gaat het van daaruit vanzelf.

Zichzelf zijn

Zij begon ongeveer drie jaar geleden met schrijven in haar dagboek. Dit, in combinatie met het zoeken naar de kracht in zichzelf als vrouw. Maar ook lezen en experimenteren hebben gemaakt dat ze zich nu heel goed voelt als vrouw. En ze bereikt veel meer in het leven. Dus raadt ze andere vrouwen aan ergens te starten om zo de beste versie uit zichzelf te halen. “Er zijn veel vrouwen die een verhaal hebben. Hoe mooi is het niet om deze verhalen op te schrijven in iets. In dit geval een dagboek.”

Winkel zegt erbij dat dit maakt dat vrouwen zich niet alleen voelen. Doordat zij zelf iets nodig had, waarbij ze totaal zichzelf kon zijn en haar innerlijke godin kon terugvinden, dacht zij dat andere vrouwen daar ook behoefte aan hadden. En ze had het niet verkeerd. Er zijn heel veel vrouwen die hun verhalen met haar delen, dat ze er nu zelfs aan denkt om een Surimami Community te starten. Een plek waar de vrouwen met de Surimami Journals in contact kunnen komen met elkaar.

Echter, ze is er nog niet uit hoe ze dat wil doen en hoe het eruit moet gaan zien. Voor nu is de focus even op de dagboeken. Het ligt ook in de bedoeling om andere producten te lanceren om de godin in de vrouw te doen ontwaken.