Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Superdetail met gigapixelcamera

Superdetail met gigapixelcamera

Door 98 14-megapixel-microcamera’s te synchroniseren in één apparaat is het gelukt een prototype te bouwen van een camera met nog niet eerder vertoonde detailrijkheid: tot 50 gigapixels.

De onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten, de Duke University en de University of Arizona, publiceren hun onderzoek deze week in het tijdschrift Nature.

De resolutie van de camera is vijf keer hoger dan normaal menselijk zicht, als er al een echte vergelijking te maken is.

De 50.000 megapixels staan in schril contrast met hedendaagse consumentencamera’s van zo’n 8 tot 40 megapixels. Het gezichtsveld van de camera (field of view) is 120 bij 50 graden. Een mens kan met twee niet-meebewegende ogen een gebied van zo’n 140 bij 80 graden waarnemen.

Het doel van het onderzoek is uiteindelijk een schaalbare microcamera te ontwikkelen voor beelden tussen de 1 en 100 gigapixels.

Dit onderzoek is dan ook onderdeel van een speciaal defensieprogramma in de Verenigde Staten onder de DARPA-vlag met de naam AWARE. DARPA is de Defence Advanced Research Projects Agency van de V.S. voor ontwikkeling van militaire technologie.

Deze nu ontwikkelde camera is nog verre van micro te noemen. Het apparaat meet 75 bij 75 bij 50 centimeter en bestaat vooral uit koelelementen omdat alle elektronica heel wat warmte veroorzaakt.

De microcamera’s zijn in een halfrond gegoten aluminium frame gevat. De focus van de microcamera’s is gericht op een centrale spherische lens, de gigagon.

Elke microcamera maakt een opname van een klein stukje van het hele zichtveld en een computer knoopt al die aparte beeldjes aan elkaar om er zo een gedetailleerde foto van te maken.

Bij achteraf inzoomen op de foto zijn er dingen te zien die voor de fotograaf zelf op dat moment echt niet zichtbaar waren, aldus een van de onderzoekers, Michael Gehm.

Een manier om een beter optisch systeem te maken is het toevoegen van meer glazen elementen, zoals lenzen en prisma’s, alleen neemt de complexiteit daardoor enorm toe.

Vandaar dat de zoektocht zich nu richt op het simpel houden van de optische kant en juist te werken met parallel geschakelde elektronische elementen, vergelijkbaar met een complex computernetwerk waarbij alle stukjes gedeeld worden tussen de individuele werkstations.

De ontwikkelde camera is door het enorme formaat niet erg bruikbaar, maar het is wel een belangrijke basis voor het ontwikkelen van kleinere camera’s.

Uiteindelijk zullen ook dit soort resoluties in een normale consumentencamera terechtkomen.

(nu.nl)


Posted

in

by

Tags: