Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Succesvolle viering 150 jaar Hindostaanse Immigratie in Commewijne

Succesvolle viering 150 jaar Hindostaanse Immigratie in Commewijne

150 jaar Hindostaanse Immigratie kon in Commewijne ook niet onopgemerkt voorbij gaan. Het commissariaat Commewijne, in samenwerking met de presidentiele commissie Commewijne en Vereniging Ekta Commewijne, heeft samen ervoor gestaan dat de cultuur gebracht van India naar Suriname, 150 jaar geleden, tentoon gesteld en duidelijk tot uiting gebracht werd zaterdag 4 juni met een gevuld en rijkelijk programma met toespraken, culturele zang, en dans door Indiërs en Commewijners.

De Brits Indische immigranten zijn door leed, pijn en verdriet, maar ook met hoop en troost naar Suriname gekomen voor een betere toekomst.
Na twee maanden lang varen en de aankomst van het Lalla Rookh schip, hebben de eerste hindostanen voet aan wal op Surinaamse grond gebied gezet te Nieuw Amsterdam in het district Commewijne.

De integratie is zo goed doorgevoerd, dat zelfs de taal aangepast is vanuit India en thans het sarnami wordt gesproken.

Het programma in Commewijne begon met een braderie, waarna er verschillende geestelijken, Assembleeleden, de districtsommissaris en de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aan het woord kwamen die hun dankbaarheid uitten voor deze mijlpaal. Ook werd een aantal Commewijners gehuldigd en in de bloemen gezet voor hun inzet in het district.

De rode lijn volgens de sprekers was overduidelijk, dat de cultuur behouden en gekoesterd moet worden, maar bovenal Suriname en in het bijzonder Commewijne naar een hoger niveau van ontwikkeling gebracht moet worden.

De organisatie laat weten ontzettend blij en dankbaar te zijn voor alle ondersteuning.