Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Su Yum sauzen veroveren het Surinaamse smaakpalet

Su Yum sauzen veroveren het Surinaamse smaakpalet

Hotsaus sensatie in Suriname! Sinds kort zijn nu ook in Suriname de bekende Su Yum hot sauzen verkrijgbaar. De sauzen zijn een Surinaams product gemaakt door Surinamers en vervaardigd in Florida. “Helemaal van Amerika tot Suriname onze eigen Surinaamse producten in winkelschappen”, klinken enkele van de uitspraken van enthousiaste Surinamers. Sinds de komst van de producten, is er op social media heel wat sensatie rondom de pepersaus. Vele ondernemers, influencers en burgers delen hun positieve ervaringen en “taste testen” op hun social media. 

Dagblad Suriname ging in gesprek met de mede-eigenaar van Su Yum Foods, Rico Astrando. “Su Yum Foods werd opgericht tijdens de Covid-periode, toen we niet meer konden reizen naar Suriname om onze lekkere specerijen en sauzen te kopen.” “Mijn schoonmoeder, Sandra B. begon haar eigen pepersaus te maken, met een Surinaams tintje. Nadat wij positieve feedback kregen van vrienden en kennissen, hebben mijn vrouw, Danielle en ik besloten om samen met haar ouders een bedrijf te starten. Daarna zijn wij een samenwerking aangegaan met David van Davidsbeenhere”, aldus Rico. 

De pepersauzen zijn viraal gegaan en hebben de aandacht weten te trekken van grote Surinaamse supermarkten, zoals Tulip. “Ik was er absoluut van overtuigd dat wanneer we deze sauzen naar hier zouden halen, het een groot succes zou worden. Zoals ze zeggen: ‘Als je liefde geeft, krijg je het terug’.”

“We zijn bezig met uitbreiding naar Nederland en België, daarnaast willen we Aruba en Curaçao en Frans-Guyana ook meenemen”, geeft Rico aan. Een van de toekomstplannen van Su Yum Foods is het opzetten van een filiaal in Suriname, waardoor zij ook werkgelegenheid kunnen creëren voor Surinamers en om de hot sauzen lokaal goedkoper aan te bieden. Het recept en de pepersauzen zijn nu in grote productie, waardoor zij binnenkort verkrijgbaar zullen zijn in winkels zoals Walmart. 

De populariteit van de hot sauce is ook te danken aan de snel groeiende bekendheid van Rico op social media. Rico staat onder vele Surinamers bekend met zijn video’s en posts waar hij jongeren in Suriname stimuleert om het beste te maken van hun leven, ook promoot hij jonge ondernemers. Zijn social media bereikt hierdoor duizenden Surinamers. “Ik ondersteun jonge ondernemers, omdat ik soms wens dat ze dezelfde kansen als mij kunnen hebben”, geeft Rico aan. Hij heeft middels zijn video’s laten weten dat zij wereldwijd bekendheid krijgen met het Surinaams pepersaus bedrijf, gevestigd in Florida. “Ik ben blij met alle positieve respons uit Suriname, wat ons inspireert om Suriname op de wereldmap te plaatsen”. 

David van ‘Davidsbeenhere’ is geen onbekende onder de Surinamers, tijdens zijn laatste reis naar Suriname heeft hij tal van eet- en reislocaties in Suriname belicht in zijn vlogs. Met 1.2 miljoen subscribers op YouTube en ruim 400.000 volgers op Facebook en Instagram, is hij dus ook een grote factor in het behalen van de populariteit van de Su Yum producten. “Hij heeft mij geholpen om Suriname te promoten met de hot sauzen”, aldus Rico. 

De inspiratie voor het opzetten van dit bedrijf was de bijzondere smaak van de ananas pepersaus. “Focus niet alleen op het maken van een product, maar ook hoe je een product verkoopt.” Je moet een strategie hebben voor elke stap. “Je producten moeten kwaliteit hebben, mooi uitzien, dus verpakking is ook belangrijk en hoe jij je product bekendmaakt”, geeft Rico als advies voor jonge ondernemers.

SD