Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Studenten met leningen ook de dupe van slechte economische situatie

Studenten met leningen ook de dupe van slechte economische situatie

De redactie van Dagblad Suriname heeft studenten benaderd die de mogelijkheid hebben gekregen om hun studie voort te zetten door middel van een studentenlening. Voor deze studenten is het leven veel zwaarder dan andere studenten, omdat ze naast het studeren ook nog moeten denken aan het afbetalen van hun lening.

Nationale Ontwikkelingsbank

Bij de Nationale Ontwikkelingsbank kan men terecht voor het afsluiten van een studielening voor het studeren in binnen- en buitenland. Er zijn verschillende type leningen die studenten kunnen aanvragen. Nadat er binnen een bepaald aantal jaren, zoals afgesproken, een einde is gekomen aan de studie, moet het geld weer terugbetaald worden aan de bank met het bijbehorende rentepercentage.

Zware economische druk

Na het afstuderen moet het bedrag dat geleend wordt van de bank terug worden betaald. De regelingen die studenten treffen al voor dat zo een lening ten einde loopt, zal bepalen hoe zo een lening betaald moet worden. Dit deelt student Ricky met de redactie van Dagblad Suriname. Hij is in zijn afrondende fase en heeft een baan gevonden waardoor hij kan beginnen met het aflossen van zijn lening. Het aflossen is heel erg belangrijk, omdat Ricky ervan overtuigd is dat op zo een manier andere studenten ook een lening kunnen aanvragen om hun studie voort te zetten. 

Vragen om uitstel

De studenten kunnen door middel van het vragen van uitstel, tot maximaal één jaar uitstel krijgen van het betalen van hun lening. Studenten kunnen dit doen door een verzoek tot uitstel te sturen naar hun kredietverstrekker. Bij het verzoek kunnen zij uitleggen waarom zij om een uitstel vragen en wat hun omstandigheden zijn. Als het verzoek wordt ingewilligd, worden de betalingsverplichtingen uitgesteld voor de duur van het uitstel of, als er afspraken over worden gemaakt, tot andere termijn. Daarnaast is het belangrijk om in contact te blijven met de kredietverstrekker, zodat de studenten kunnen meebeslissen over de verdere aflossing van een lening.