Terwijl een simpele keelontsteking in rijkere landen behandeld wordt met antibiotica en rust, ontwikkelde het zich in derdewereldlanden tot een trage dooddoener. Een streptokokkeninfectie start met keelpijn, maar evolueert onbehandeld tot een verraderlijke hartziekte. “Armoede en gebrek aan medische zorg zijn de ideale voedingsbodem”, waarschuwt de World Heart Federation (WHF), een zijtak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Wie besmet wordt door een infectie met een bacterie van de groep A-streptokokken, bezoekt hoogstwaarschijnlijk al snel een dokter. Die schrijft wat antibiotica of penicilline en rust voor waarna de infectie verdwijnt. In minder rijke landen in Afrika loopt dat helaas anders. Een keelontsteking wordt er niet gediagnosticeerd waardoor het een trage doodstraf kan betekenen.
Zonder behandeling vallen de bacterie en het immuunsysteem uiteindelijk het hart aan. Patiënten verzwakken, worden kortademig en kunnen niet langer naar school gaan of werken. Eenmaal de ziekte zo vergevorderd is, duidt men die aan met reumatische koorts en is er vaak niets meer aan te doen.