Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Streekziekenhuis Atjoni officieel open

Streekziekenhuis Atjoni officieel open

Tekst en beeld Samuel Wens

BOVEN-SURINAME — Op feestelijke wijze is zondag het Streekziekenhuis Atjoni geopend. In 2019 werd reeds de Spoedeisende Hulp (SEH) van de inrichting in gebruik genomen. Dat het ziekenhuis niet eerder kon opengaan komt door uiteenlopende omstandigheden zoals diefstal in 2021, toen vrijwel de hele inventaris werd weggedragen, het ontbreken van elektriciteit en beschadiging van het dak door een windvlaag.

De huisvesting voor de verpleegkundigen is nog niet af, maar daaraan wordt gewerkt. “Wij zijn voorlopig ondergebracht in het Staats Logeergebouw, en kunnen nog geen familie ontvangen”, zegt Conchita Hardewijk  die al 20 jaar in de zorg werkt, tot voor kort nog in België.

“De meeste verpleegkundigen kiezen voor Paramaribo, maar er zijn ook zieken in het binnenland en we vinden het belangrijk om ook de mensen in dit gebied gezond te maken”

Conchita Hardewijk

Goud en diamant

Zij voert het woord namens haar collega’s, die allen eerder in een ziekenhuis in Paramaribo hebben gewerkt of bij de SEH van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Over hun motivatie om in Atjoni te gaan werken zegt zij: “De meeste verpleegkundigen kiezen voor Paramaribo, maar er zijn ook zieken in het binnenland en wij vinden het belangrijk om ook de mensen in dit gebied gezond te maken.”

Het ziekenhuis heeft dertig medewerkers, van verpleegkundigen tot technici en wordt geleid door algemeen-directeur Edwin Noordzee.  Hij betrok in zijn toespraak de toenmalige minister van Volksgezondheid, Antoine Elias die het ziekenhuis liet opzetten.  “Hij heeft goud gebracht naar Atjoni en de huidige minister, Amar Ramadhin heeft er diamant ervan gemaakt”, zei de directeur

Ambulances en helikopter

Goudmaatschappij Zijing schonk twee hyper moderne ambulances. De Medische Zending (MZ) is al langer dan 250 jaar bezig met de eerste lijnzorg in het binnenland vertelt haar directeur Herman Jintie. “Laten wij Suriname tonen dat MZ en SZA samen goed werk kunnen leveren.”

Noordzee en kapitein Albert Jeroe, vertegenwoordiger van het traditioneel gezag van het nabijgelegen dorp Pokigron, vroegen de president die ook aanwezig was om voor een helikopter te zorgen voor spoedgevallen. “Er is al een heliplatform”, zegt Noordzee. Minister Ramadin noemt het ziekenhuis continuïteit van beleid en beloofde een kinderafdeling en een afdeling gynaecologie.

Voorzieningen

Bij binnenkomst vallen direct twee rolstoelen op voor de cliënten die niet goed ter been zijn. Het ziekenhuis heeft dertig bedden, een opnameafdeling, triageruimte, waar de patiënten door de arts worden gescreend op de ernst van de situatie en worden geobserveerd.

Het SEH heeft twee kamers met elk drie bedden, waaronder een kraambed voor niet makkelijke bevallingen. Er is ook een speciale badkamer bij vergiftiging. Daarnaast zijn er de gebruikelijke voorzieningen, zoals administratieve ruimten en sanitair.