Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Streekziekenhuis Atjoni nog verlegen om specialisten

Streekziekenhuis Atjoni nog verlegen om specialisten

door Samuel Wens

BOVEN-SURINAME — “Wij zijn op zoek naar een internist, een kinder- en een vrouwenarts.” Veena Jeroe-Eduards, verpleegkundig directeur van het Streekziekenhuis Atjoni, bevestigt daarmee het tekort aan specialisten in de instelling, die op 30 juli feestelijk in gebruik werd genomen.

Doordat er geen specialisten zijn, draait het ziekenhuis niet optimaal. Erg zieke patiënten van het Boven-Suriname- en Matawaigebied worden met vliegtuigen van de Missionary Aviation Fellowship overgevlogen naar Paramaribo voor (spoed) medische behandeling, wat voorheen ook het geval was.

“Soms moeten wij in de nachtelijke uren met de brandcard met patiënt op de rotsen lopen”

Bootsman Gio Eduards

De verwachting was dat met het officieel in gebruik nemen van het streekziekenhuis daarin verandering zou komen. Herman Jintie, directeur van de Medische Zending, had op 30 juli nog verklaard “verheugd” te zijn, omdat voortaan de patiënten dichtbij huis zouden worden verpleegd.

Roulatiesysteem

Minister Amar Ramadin had het toen over “continuïteit van beleid” en zei dat met de ingebruikname een duurzaam ontwikkelingsdoel – de toegang tot gezondheidszorg optimaliseren – was verwezenlijkt. De bewindsman beloofde een kinderafdeling en een afdeling gynaecologie. Hij merkte op dat de kwaliteit en duurzaamheid bepalend zullen zijn voor de investeringen die worden gepleegd om ziekenhuizen op te zetten.

Om een reactie gevraagd beaamt Ramadhin tegenover de Ware Tijd dat er nog geen medische specialisten zijn gevonden voor Atjoni. “Er wordt momenteel gesproken met de specialisten van het Marwina- en Regionaal Ziekenhuis Wanica om roulerend de inrichtingen te consulteren”, houdt de bewindsman de krant voor.

Dat er niet in de specialisten is voorzien is te verklaren. “Wanneer je een ziekenhuis bouwt zonder de actoren, zoals de Verenging van Medici in Suriname en de Ziekenhuisraad in kennis te stellen, dan zal zo’n ziekenhuis met deze problemen te maken krijgen.” Met de bouw van het Streekziekenhuis Atjoni werd tijdens de vorige regering begonnen.

Deels operationeel

Over de huidige situatie zegt Ramadhin dat er vier ervaren artsen te werk zijn gesteld in het ziekenhuis. Daarnaast zijn de polikliniek, de apotheek, het laboratorium en de spoedpost operationeel. “De mensen van het gebied kunnen dus van deze diensten gebruikmaken.”

Het gebrek aan specialisten houdt in dat er voorlopig geen zieken worden opgenomen voor verpleging. Jeroe-Eduards zegt dat de andere afdelingen van het ziekenhuis wel normaal draaien. “De polikliniek is dagelijks geopend, in het laboratorium worden er diverse onderzoekingen gedaan en de spoedpost behandelt spoedgevallen”, verklaart de verpleegkundig directeur.

Vliegtuig of boot

Maar ook als patiënten met het vliegtuig naar Paramaribo worden overgevlogen zijn er obstakels. Zo blijkt het gras op de airstrips van Djoemoe en Laduani zo hoog te staan dat er geen vliegtuigen kunnen landen. Aangegeven wordt dat er geen brandstof is voor de grasmaaier om de baan te onderhouden. De patiënten worden daarom met de boot – soms in de nachtelijke uren – naar Atjoni vervoerd. Vervolgens brengt een ambulance ze naar een ziekenhuis in de stad.

Uit verschillende gesprekken die de krant heeft gevoerd met bewoners van het gebied is het niet gebleken dat door de situatie mensen om het leven zijn gekomen. Wel vertelt bootsman Gio Eduards dat het nu door de zeer lage waterstand in de rivier ’s avonds zeer lastig varen is. “Soms moeten wij in de nachtelijke uren met de brancard met patiënt op de rotsen lopen”, schetst hij de situatie.

Bij de opening van het Streekziekenhuis Atjoni zei Ramadhin dat de visie van het ministerie van Volksgezondheid is om in Paramaribo de primaire, secundaire en tertiaire zorg goed te organiseren. In de districten moeten dan de streekziekenhuizen dusdanig worden ontwikkeld dat zij als filter kunnen dienen voor de duurdere secundaire en tertiaire zorg.