Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Storing in thermische centrale EBS leidt tot opwekcapaciteit tekort

Storing in thermische centrale EBS leidt tot opwekcapaciteit tekort

Een ernstige storing in de thermische centrale van de Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft geleid tot een aanzienlijke afname van de opwekcapaciteit in het EPAR-gebied, wat Paramaribo, Para, Wanica, Saramacca en Commewijne beslaat. De gevolgschade van deze storing, gecombineerd met de aanhoudende extreme hitte die resulteert in een substantiële stijging van het energieverbruik, heeft het voorzieningensysteem in een kritieke situatie gebracht.

Een bijkomende storing van een opwekunit, met name een met een grote capaciteit, kan resulteren in een aanzienlijke impact op de stroomlevering en leiden tot frequentie loadshedding, waarbij bepaalde gebieden tijdelijk zonder stroom kunnen komen te zitten.

Frequentie loadshedding is een beveiligingssysteem dat ervoor zorgt dat bij tekorten in het voorzieningensysteem deze in beperkte vorm intact blijft. EBS technici zijn momenteel intensief bezig met het herstellen van de schade. Helaas is voor een deel van het benodigde materiaal productie in het buitenland vereist. In de tussentijd doet EBS een dringend beroep op haar klanten en overige verbruikers om spaarzaam om te gaan met de beschikbare capaciteit.

De geschatte duur voor de reparatie is momenteel ongeveer twee maanden. De gemeenschap wordt vriendelijk doch dringend verzocht om zorgvuldig om te gaan met het elektriciteitsverbruik en waar nodig het verbruik aan te passen.

EBS verontschuldigt zich voor het ongemak en stelt alles in het werk om de situatie zo snel mogelijk te normaliseren. De samenwerking van de gemeenschap wordt bijzonder op prijs gesteld tijdens deze periode van uitdagingen in de elektriciteitsvoorziening.