Sociale instellingen hebben graag meer steun vanuit de regering c.q. de overheid om hun doelgroepen tegemoet te komen. Tijdens de voorgesprekken op weg naar een nationale dialoog heeft president Chan Santokhi op vrijdag 3 maart de Stichting Wan Okasi, Stichting Huize Ashiana en de Stichting Social Army aangehoord. De organisaties hebben ondersteuning van de regering gevraagd zodat zij het werk naar hun doelgroepen effectief kunnen doen.
Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de Stichting Wan Okasi, benadrukte dat de regering haast moet maken om concrete zaken voor de mens met een beperking gedaan te krijgen. Koendjbiharie merkte op dat afspraken met de presidentiële vertegenwoordigingen niet worden nagekomen. Koendjbiharie is zelf lid van de presidentiële Werkgroep “Breed Welzijn voor personen met een Beperking”, die op 7 februari 2022 in het leven is geroepen.
Deze werkgroep was geïnstalleerd voor 12 maanden en had als opdracht beleid te formuleren voor personen met een beperking en de huidige nationale wetgeving in relatie tot personen met een beperking overeenkomstig het Verdrag inzake de Rechten van Personen, al dan niet aan te passen. Koendjbiharie vroeg zich tijdens het onderhoud met de president echter af wat het rendement van de werkgroep is. Hij eist deskundige werkgroepen met mensen die het hart op de juist plek hebben.
Tijdens de meeting hebben Ashiana-directeur Brenda van Daal en bestuursvoorzitter Erny Landveld de problemen van het bejaardentehuis Ashiana in het bijzonder en de uitdagingen van de bejaardenzorg in het algemeen aan president Santokhi voorgelegd. Voorzitter Mitchell Matroos van de sociale jongerenorganisatie Social Army hield het staatshoofd voor dat jongeren zekerheid in het leven willen. Wanneer dit ontbreekt, kunnen zij zich op een niet correcte manier uiten. Hij stond stil bij huisvesting, grond en financiële zekerheid.