Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Stichting Lobi start met PrEP per 1 september

Stichting Lobi start met PrEP per 1 september

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Het aantal mensen dat leeft met hiv in Suriname neemt steeds meer toe. Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid zijn dat ongeveer 7000 mensen in Suriname.

De oorzaak van deze stijging die vooral na de Covid-19 pandemie is genoteerd heeft ermee te maken dat het de dienstverlening in de Covid-19 periode en net daarvoor niet optimaal was. “Zo waren er niet altijd voldoende condooms en waren de hiv-testen niet altijd voor handen”, wordt opgemerkt tijdens een presentatie bij Stichting Lobi deze week.

PrEP

De presentatie was bedoeld om meer informatie te geven en te discussiëren over het introduceren van fase 1 van het project waarbij de toediening van PrEP gestart wordt op 1 september door Stichting Lobi.

Daarbij worden mensen van de geïdentificeerde doelgroepen gescreend waarna zij na goed bevonden te zijn de PrEP krijgen. PrEP zijn pillen die degene die denkt risico te lopen voor het oplopen van hiv na een screening voorgeschreven krijgt.  De pillen moeten consequent ingenomen worden om het risico te verkleinen.

PEP

Deze pillen kunnen niet vergeleken worden met de Post Expositie Prophylaxe (PEP), waarbij pillen ingenomen moeten worden na risicovol seksueel gedrag om een besmetting te voorkomen.

De doelgroepen die geïdentificeerd zijn zijn mannen die seks hebben met mannen (MSM), transgenders, sekswerkers en partners waarbij de ene partner wel hiv heeft en de ander niet. “Een van de belangrijke voorwaarden is dat de persoon die de PrEP wenst, geen hiv heeft. PrEP is bedoeld om bij consequent gebruik de besmetting te voorkomen”, legde de directeur van Stichting Lobi Nensy Bandhoe uit.

De directeur vindt het belangrijk dat de informatie over de beschikbaarheid van PrEP de bevolking en vooral de relevante doelgroepen bereikt. Het blijkt namelijk dat in delen van het Caraibisch Gebied niet zo enthousiast is gereageerd op het beschikbaar zijn van deze therapie.

De vertegenwoordiger van de sekswerkers die ook aanwezig was bij de presentatie liet weten dat haar doelgroep vooral de PEP kent, dat te krijgen is in Frans-Guyana. Deze zijn pillen die na risicovol seksueel gedrag ingenomen kunnen worden om een besmetting te voorkomen.

“Echter, er is veel informatie nodig, omdat de mensen denken dat PEP helpt om alles te voorkomen, ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen en dat klopt niet.” PrEP helpt ook alleen tegen besmetting met hiv indien mensen therapietrouw zijn.